Smakosze.pl
jajecznica po szwedzku

canva/4kodiak

Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, jak smakuje jajecznica po szwedzku? Jest obłędnie puszysta dzięki jednej prostej sztuczce. Dodaje się bowiem do niej odrobinę mąki rozmieszanej w mleku. Po połączeniu z jajkami i usmażeniu całość wychodzi niezwykle smaczna i delikatna. Przekonajcie się o tym sami.

Jakie jest wasze ulubione śniadanie? Większość osób z pewnością powie, że jajecznica. Nie tylko szybko się ją robi, ale też jest smaczna i pożywna. Do jajecznicy można dodać cebulę, szynkę, boczek, grzyby, a nawet warzywa.

sos beszamelowy

Jak przygotować sos beszamelowy? Aksamitny, znakomity do zapiekania warzyw

CZYTAJ DALEJ

A czy jedliście kiedyś jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki? Tak właśnie robi się jajecznicę po szwedzku. Jest puszysta i delikatna, a jednocześnie sycąca i lekka dla kieszeni. Dzięki tym dodatkom z dwóch jajek można wyczarować naprawdę pokaźną porcję.

Przepis na jajecznicę po szwedzku

Składniki:

  • ok. 50 ml mleka

  • 1 płaska łyżeczka mąki

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • 2 łyżeczki masła

  • szczypiorek

Przygotowanie puszystej jajecznicy po szwedzku

Zimne mleko wlej do szklanki, dodaj mąkę, dokładnie całość wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca.

Do mleka wbij jajka, całość ponownie wymieszaj. Na patelni rozpuść i lekko rozgrzej masło. Wylej na nią jajka z mlekiem.

Smaż całość na niedużym ogniu, aż masa się zetnie. Jajecznicę oprósz solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka:

Zamiast szczypiorku do jajecznicy można dodać posiekany koperek.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po angielsku, a także na jajecznicę po góralsku.

jajecznica po szwedzku

canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >