Przepis na domowy salceson drobiowy
Salceson jest wędliną wywołującą sporo kontrowersji, w końcu nie każdy ją lubi. Jeśli jednak chcesz spróbować zrobić ją samodzielnie, przetestuj poniższy przepis. Efekt końcowy zachwyca smakiem oraz delikatnością mięsa.
Salceson to wędlina, która została opracowana lata temu w celu minimalizowania strat mięsa podczas produkcji. Dzięki niej można było przygotować smaczny produkt z resztek, które nie wyglądały apetycznie.
Dzisiaj salceson nie jest wyjątkowo popularny, a jego jakość w sklepie często nie jest zbyt duża. Dlatego warto przyrządzić go własnoręcznie - niżej zdradzamy jak tego dokonać przy użyciu mięsa drobiowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na salceson z drobiu
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
-
mięso z indyka 500 g
-
mięso z kurczaka bez skóry 500 g
-
mięsa z obgotowanych kości ćwiartek kurczaka i golonki z indyka 700 g
-
sól
-
pieprz czarny 1 łyżeczka
-
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
-
majeranek 2 łyżki
-
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
-
liść laurowy mielony pół łyżeczki
-
czosnek granulowany pół łyżeczki
-
szklanka wywaru z gotowania
-
3 łyżki żelatyny
-
osłonka poliamidowa
Oczyszczone z żyłek i przerostów mięso z kością gotuj przez godzinę, aż zacznie odchodzić od kości. Ostudź je i z miel przez sitko 5 mm. Resztę mięsa pokrój w kostkę i gotuj przez 30 minut.
Do miski wrzuć mięso, wlej szklankę wody po gotowaniu, żelatynę, przyprawy i zacznij wyrabiać. Gdy masa stanie się jednolita, napełnij nią osłonkę poliamidową i zawiąż ją z obu stron ciasno.
Wstaw osłonkę do garnka z wodą i parz w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Ostudź ją i włóż do lodówki na całą noc. Połóż na salcesonie deskę i coś ciężkiego, aby wędlina zachowała odpowiedni kształt.
Źródło: canva.com/instamatics, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl