Przepis na faszerowany boczek według Tomasza Strzelczyka
Boczek często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyrobu mięsnego. Okazuje się, że wyborny boczek może być jeszcze lepszy. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób. Tym razem spowije on przepyszny farsz.
Tomasz Strzelczyk ponownie zachwycił smakoszy
Tomasz Strzelczyk regularnie dzieli się swoimi przepisami na rozmaite smakołyki. Niedawno przedstawialiśmy recepturę mistrza kuchni na sałatkę jarzynową . Ostatnio na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, opublikowano nagranie, na którym kucharz zaprezentował przepis na faszerowany boczek. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Faszerowany boczek z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubują się w swojskich smakach. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić . Dodatkowym atutem potrawy są niedrogie składniki.
Sam Tomasz Strzelczyk na wstępnie swojego nagranie nadmienił, że boczek w tej odsłonie jest bardzo soczysty i chrupiący z zewnątrz . Zanim przystąpimy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
3 kg boczku z kością
-
sól
-
pieprz
Farsz:
-
400 g mięsa mielonego
-
400 g pieczarek
-
200 g kaszy gryczanej
-
cebula
-
jajko
-
natka pietruszki
-
ząbek czosnku
-
15 g tartego majeranku
-
sól
-
pieprz
(YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA)
Banalny przepis na niecodzienny smakołyk
Na początku przygotujemy farsz. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem . Grzyby podsmażamy na złocisty kolor. Pieczarki wzbogacamy o posiekany czosnek i cebulę.
Kiedy cebula i czosnek już się zeszklą, przekładamy mieszankę do miski. Dodajemy sparzoną kaszę gryczaną oraz mięso mielone. Całość wzbogacamy o posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec farsz sklejamy ze sobą jajkiem .
Boczek z żeberkami delikatnie nacinamy z wierzchu. Wycinamy w nim kieszeń, w której umieszczamy farsz. Powinien być dosyć mocno ubity . Otwór w boczku zamykamy wykałaczkami. Mięso nacieramy sola i pieprzem.
Faszerowany boczek pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 3 godziny. Godny uwagi jest także przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki w niecodziennym wydaniu . Z pewnością warto zobaczyć na własne oczy, jak kucharz przygotowuje przepyszny faszerowany boczek. Nagranie znajduje się poniżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA