Zdrowy i smaczny koktajl z buraka
Buraki wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również w tzw. medycynie ludowej. Wszystko za sprawą ich cennych dla zdrowia właściwości. Niedawno podawaliśmy przepis na domowy syrop z buraków, dzisiaj chcemy Wam opowiedzieć o pysznym i zdrowym koktajlu z tych warzyw. Jakie są jego zalety?
Koktajl z buraka, jabłka oraz marchewek - dlaczego warto go pić?
Smaczny, prosty do zrobienia i niesamowicie zdrowy - czego chcieć więcej? Taki właśnie jest napój z buraka, jabłka i marchewek. Koktajl doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Lista zalet zdaje się nie mieć końca, mimo to postaramy się przybliżyć kilka z nich.
Domowy napój doskonale odtruwa wątrobę i nerki, zapobiega rozwojowi guzów i zmniejsza uciążliwe bóle menstruacyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, odmładza skórę i pomaga schudnąć.
Zawarta w burakach beacytanina, pomaga oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn. Zapobiega też powstawaniu komórek rakowych i wspiera leczenie chorób pęcherzyka żółciowego.
Niepozorna marchewka jest zaś potężnym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A. Warzywo jest także bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki skóry i zwalczają wolne rodniki.
Natomiast jabłka pomagają m.in. wzmocnić serce i poprawiają stan skóry. Badania pokazały, że ich codzienne spożywanie ma również wiele innych korzyści, szerzej pisaliśmy na ten temat w tym artykule.
Nic dziwnego, że miks tych trzech składników daje tak wspaniałe dla zdrowia efekty. W jaki sposób przygotować koktajl? Poniżej podajemy przepis. Odstaw napój na około godzinę, tyle czasu potrzebują te składniki, aby uwolnić swoje właściwości odżywcze.
Uwaga! Napój nie jest polecany osobom z cukrzycą, cierpiącym na biegunki, kamienie nerkowe i problemy żołądkowe.
Powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.
Przepis na koktajl
Składniki:
1 burak
2 marchewki
1 jabłko
Sposób wykonania:
Obierz i pokrój na kawałki buraka, marchewki oraz jabłko, a następnie za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Smak Dnia
undefinedundefined