Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 03.03.2021 01:00

Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?

Jajka po terminie ważności
Pixabay / jackmac34

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, które są nie lada pokusą. Niestety, jajka mają to do siebie, że z upływem czasu się psują. Jednak upłynięcie terminu na opakowaniu, wcale nie oznacza, że nie możemy ich zjeść.

Jajka po terminie ważności

Z pewnością jajka, które przekroczyły już termin ważności nie napawają optymizmem. Wystarczy sobie wyobrazić odkrycie takiego stanu rzeczy podczas przygotowywania śniadaniowej jajecznicy. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przygotować ten uwielbiany specjał w aromatycznej odsłonie.

Jajka po terminie często są wyrzucane do śmieci. Warto jednak pamiętać o tym, że data na opakowaniu jest tylko informacją dotyczącą gwarancji świeżości nabytego przez nas produktu. Najlepiej po prostu sprawdzić, czy nasze jajka nadają się do konsumpcji.

Jeśli jajka wzbudzają nasze wątpliwości, wówczas najlepiej umieścić je w naczyniu z wodą. Jeśli pływają na powierzchni, oznacza to, że faktycznie są zepsute. Z kolei jajka trzymające się przy dnie możemy zjeść bez większych obaw.

Oczywiście w przypadku przekroczeniu terminu warto zachować ostrożność. Jeśli jajka po rozbiciu wydzielają nieapetyczną woń, lepiej zrezygnować z zajadania. W ocenie musimy zdać się głównie na własne doświadczenie.

(Pixabay / jackmac34)

Jakie czynniki wpływają negatywnie na świeżość jajka?

Jajka tracą swoją świeżość od razu po złożeniu przez kurę. Ogromny wpływ na długość ich przydatności do spożycia mają warunki, w których są przechowywane. Najdłużej mogą one wytrzymać w chłodzie. Zimne otoczenie zapewnia im zdatność do spożycia przez około 28 dni.

Nietrudno zgadnąć, że jajka w temperaturze pokojowej o wiele szybciej tracą swoją świeżość. Takie otoczenie nawet o połowę skraca termin przydatności do spożycia. W związku z tym pamiętajmy, aby po przyniesieniu ich ze sklepu od razu wstawić je do lodówki.

Jajka nie znoszą dobrze zmian temperatury. Przyśpiesza ona ich psucie się. Wiele lodówek wyposażonych jest w specjalne pojemniki na jajka, które zainstalowane są na drzwiczkach. Lepiej nie ulegać pokusie i umieścić je w miejscu, które jest bardziej stabilne pod względem temperatury.

Nawet jajka po terminie widniejącym na opakowaniu mogą pozwolić nam na przygotowanie wyjątkowych smakołyków. Istnieje wiele zastosowań dla tego produktu spożywczego. Dobrym wyborem jest kultowy chleb w jajku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka