Smakosze.pl
Jajka po terminie ważności

Pixabay / jackmac34

Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka goszczą w codziennym jadłospisie wielu smakoszy. Niektórzy, widząc, że przekroczyły one termin ważności, od razu wyrzucają je do kosza. Okazuje się, że wcale nie muszą być zepsute. Data na opakowaniu dotyczy wyłącznie ich świeżości.

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, które są nie lada pokusą. Niestety, jajka mają to do siebie, że z upływem czasu się psują. Jednak upłynięcie terminu na opakowaniu, wcale nie oznacza, że nie możemy ich zjeść.

Jajka po terminie ważności

Z pewnością jajka, które przekroczyły już termin ważności nie napawają optymizmem. Wystarczy sobie wyobrazić odkrycie takiego stanu rzeczy podczas przygotowywania śniadaniowej jajecznicy. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przygotować ten uwielbiany specjał w aromatycznej odsłonie.

Jajka po terminie często są wyrzucane do śmieci. Warto jednak pamiętać o tym, że data na opakowaniu jest tylko informacją dotyczącą gwarancji świeżości nabytego przez nas produktu. Najlepiej po prostu sprawdzić, czy nasze jajka nadają się do konsumpcji.

Jeśli jajka wzbudzają nasze wątpliwości, wówczas najlepiej umieścić je w naczyniu z wodą. Jeśli pływają na powierzchni, oznacza to, że faktycznie są zepsute. Z kolei jajka trzymające się przy dnie możemy zjeść bez większych obaw.

Oczywiście w przypadku przekroczeniu terminu warto zachować ostrożność. Jeśli jajka po rozbiciu wydzielają nieapetyczną woń, lepiej zrezygnować z zajadania. W ocenie musimy zdać się głównie na własne doświadczenie.

(Pixabay / jackmac34)

Jakie czynniki wpływają negatywnie na świeżość jajka?

Jajka tracą swoją świeżość od razu po złożeniu przez kurę. Ogromny wpływ na długość ich przydatności do spożycia mają warunki, w których są przechowywane. Najdłużej mogą one wytrzymać w chłodzie. Zimne otoczenie zapewnia im zdatność do spożycia przez około 28 dni.

Nietrudno zgadnąć, że jajka w temperaturze pokojowej o wiele szybciej tracą swoją świeżość. Takie otoczenie nawet o połowę skraca termin przydatności do spożycia. W związku z tym pamiętajmy, aby po przyniesieniu ich ze sklepu od razu wstawić je do lodówki.

Jajka nie znoszą dobrze zmian temperatury. Przyśpiesza ona ich psucie się. Wiele lodówek wyposażonych jest w specjalne pojemniki na jajka, które zainstalowane są na drzwiczkach. Lepiej nie ulegać pokusie i umieścić je w miejscu, które jest bardziej stabilne pod względem temperatury.

Nawet jajka po terminie widniejącym na opakowaniu mogą pozwolić nam na przygotowanie wyjątkowych smakołyków. Istnieje wiele zastosowań dla tego produktu spożywczego. Dobrym wyborem jest kultowy chleb w jajku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >