Smakosze.pl
Jajka po terminie ważności

Pixabay / jackmac34

Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?

3 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka goszczą w codziennym jadłospisie wielu smakoszy. Niektórzy, widząc, że przekroczyły one termin ważności, od razu wyrzucają je do kosza. Okazuje się, że wcale nie muszą być zepsute. Data na opakowaniu dotyczy wyłącznie ich świeżości.

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, które są nie lada pokusą. Niestety, jajka mają to do siebie, że z upływem czasu się psują. Jednak upłynięcie terminu na opakowaniu, wcale nie oznacza, że nie możemy ich zjeść.

Jajka po terminie ważności

Z pewnością jajka, które przekroczyły już termin ważności nie napawają optymizmem. Wystarczy sobie wyobrazić odkrycie takiego stanu rzeczy podczas przygotowywania śniadaniowej jajecznicy. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przygotować ten uwielbiany specjał w aromatycznej odsłonie.

Jajka po terminie często są wyrzucane do śmieci. Warto jednak pamiętać o tym, że data na opakowaniu jest tylko informacją dotyczącą gwarancji świeżości nabytego przez nas produktu. Najlepiej po prostu sprawdzić, czy nasze jajka nadają się do konsumpcji.

Jeśli jajka wzbudzają nasze wątpliwości, wówczas najlepiej umieścić je w naczyniu z wodą. Jeśli pływają na powierzchni, oznacza to, że faktycznie są zepsute. Z kolei jajka trzymające się przy dnie możemy zjeść bez większych obaw.

Oczywiście w przypadku przekroczeniu terminu warto zachować ostrożność. Jeśli jajka po rozbiciu wydzielają nieapetyczną woń, lepiej zrezygnować z zajadania. W ocenie musimy zdać się głównie na własne doświadczenie.

(Pixabay / jackmac34)

Jakie czynniki wpływają negatywnie na świeżość jajka?

Jajka tracą swoją świeżość od razu po złożeniu przez kurę. Ogromny wpływ na długość ich przydatności do spożycia mają warunki, w których są przechowywane. Najdłużej mogą one wytrzymać w chłodzie. Zimne otoczenie zapewnia im zdatność do spożycia przez około 28 dni.

Nietrudno zgadnąć, że jajka w temperaturze pokojowej o wiele szybciej tracą swoją świeżość. Takie otoczenie nawet o połowę skraca termin przydatności do spożycia. W związku z tym pamiętajmy, aby po przyniesieniu ich ze sklepu od razu wstawić je do lodówki.

Jajka nie znoszą dobrze zmian temperatury. Przyśpiesza ona ich psucie się. Wiele lodówek wyposażonych jest w specjalne pojemniki na jajka, które zainstalowane są na drzwiczkach. Lepiej nie ulegać pokusie i umieścić je w miejscu, które jest bardziej stabilne pod względem temperatury.

Nawet jajka po terminie widniejącym na opakowaniu mogą pozwolić nam na przygotowanie wyjątkowych smakołyków. Istnieje wiele zastosowań dla tego produktu spożywczego. Dobrym wyborem jest kultowy chleb w jajku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Warzywa w końcu staniały

Produkty

Ceny warzyw na bazarach spadają

Czytaj więcej >
Oszustwo na cebulę

Produkty

Nieudane oszustwo "na cebulę"

Czytaj więcej >
Kartony znalezione w lesie

Produkty

W lesie znaleziono ponad 50 pudeł z jedzeniem

Czytaj więcej >
Jajko z ogonem

Produkty

Zaskakująca historia nietypowego jajka

Czytaj więcej >

Produkty

Najniższa cena truskawek w sezonie, tylko jeden warunek

Czytaj więcej >
Pieczarki mogą Cię zaskoczyć

Produkty

Jakie są zalety pieczarek?

Czytaj więcej >