Smakosze.pl Przepisy Przepis na francuską zupę cebulową
canva/lenazap, Getty Images Signature

Przepis na francuską zupę cebulową

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników.

Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni.

Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.

Przepis na francuską zupę cebulową

Składniki:

  • 2 kg cebuli

  • 250 g masła

  • 150 ml białego wina

  • 2 l bulionu (najlepiej użyć wołowego)

  • ser gruyère 125 g

  • garść szczypiorku

  • garść świeżego tymianku

  • sól

  • pieprz

  • bagietka

Zacznij od pokrojenia cebuli w około 4 milimetrowe krążki. Przełóż ją do garnka wraz z całym masłem, posól i smaż na niewielkim ogniu przez 90 minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.

Następnie wlej do garnka wino i odparuj je. Wlej bulion, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanym tymiankiem. Gotuj zupę przez 15 minut.

Do misek żaroodpornych wlej zupę, posyp je porcjami startego sera i połóż grzankę posmarowaną masłem. Zapiecz w piekarniku, aż ser się roztopi. Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Francuska zupa cebulowa

Źródło zdjęcia: canva/Lisovskaya, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy