Smakosze.pl Przepisy Przepis na gniazda, czyli nietypowe placki ziemniaczane
Screen filmu na kanale Omnivorous Adam z YouTube

Przepis na gniazda, czyli nietypowe placki ziemniaczane

27 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjne placki ziemniaczane są smaczną formą tej potrawy, jednak istnieje coś znacznie lepsze. Za pomocą maszynki do robienia makaronu z warzyw, można zrobić z ziemniaków ciekawie wyglądające gniazdka. W taki sposób zwykłe danie zmienia się w prawdziwą ucztę.

Placki ziemniaczane to rozwiązanie na szybki, tani i sycący obiad, którym może się najeść cała rodzina. Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie dokładnie takich samych placków, może się znudzić.

Z tego powodu prezentujemy sposób na potrawę, które zachwyca nie tylko smakiem czy chrupkością, lecz również wyglądem. Zawinięte nitki ziemniaków wyglądają jak gniazda, w które można włożyć wiele dodatków. Podobny przepis znajdziesz na filmie z kanału Omnivorous Adam, a także NYT Cooking na YouTube, skąd pochodzą ilustracje do artykułu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ziemniaczane placki gniazda

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 1 kg dłuższych ziemniaków

  • jajko

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • śmietana do podania

Zacznij od dokładnego umycia kartofli i obrania ich ze skórki. Następnie przy pomocy maszynki do robienia makaronu z warzyw, potnij ziemniaki na podłużne nitki. Wrzuć je do wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

W osobnej misce połącz jajko z mąką, solą oraz pieprzem. Zanurz w cieście gniazdka z ziemniaków. Na patelni rozgrzej olej - gdy zacznie skwierczeć, jest gotowy do smażenia.

Smaż gniazdka na złoty kolor z obu stron. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, cukrem, lub sosem owocowym. Wytrawne dodatki jak mięsny sos również świetnie się sprawdzają. Smacznego.

Smażone placki
undefined

Źródło: screen z filmu na kanale NYT Cooking na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy