Smakosze.pl Przepisy Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki
canva/witoldkr1

Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki ziemniaczane są często daniem awaryjnym. Robimy je na obiad, gdy nie mamy lepszego pomysłu. Wszak ziemniaki zwykle są pod ręką. A co, jeśli jednak nie ma w zapasach mąki ani jajek albo ze względów zdrowotnych nie możecie ich jeść? Nie ma problemu — już serwujemy wam przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i maki. Będą smaczne jak nigdy.

Placki ziemniaczane to proste, ale bardzo smaczne danie. Niezależnie od tego, w jaki sposób je się przygotuje. Ziemniaki można bowiem zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach, dodać do nich cebulę lub nie.

Jak się okazuje, nie wymagają też dodatku jajka ani mąki. Zamiast tych składników wystarczy wsypać trochę siemienia lnianego. Doskonale wiąże ono składniki, a przy tym jest bardzo zdrowe.

Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 2-3 łyżki gorącej wody

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczek. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Siemię lniane zalej gorącą wodą, odstaw, by napęczniało.

Z ziemniaków odlej płyn, odciśnij je. Płyn z ziemniaków odstaw na kilka minut, a potem ostrożnie zlej go znad osadu. Otrzymany osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.

Do ziemniaków dodaj też namoczone siemię lniane, a także trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta. Placki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki zdejmij z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z serowym nadzieniem , a także jak zrobić pieczone placki ziemniaczane .

siemię lniane
siemię lniane

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: annasudol

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy