Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki
Placki ziemniaczane są często daniem awaryjnym. Robimy je na obiad, gdy nie mamy lepszego pomysłu. Wszak ziemniaki zwykle są pod ręką. A co, jeśli jednak nie ma w zapasach mąki ani jajek albo ze względów zdrowotnych nie możecie ich jeść? Nie ma problemu — już serwujemy wam przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i maki. Będą smaczne jak nigdy.
Placki ziemniaczane to proste, ale bardzo smaczne danie. Niezależnie od tego, w jaki sposób je się przygotuje. Ziemniaki można bowiem zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach, dodać do nich cebulę lub nie.
Jak się okazuje, nie wymagają też dodatku jajka ani mąki. Zamiast tych składników wystarczy wsypać trochę siemienia lnianego. Doskonale wiąże ono składniki, a przy tym jest bardzo zdrowe.
Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
-
2-3 łyżki gorącej wody
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczek. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Siemię lniane zalej gorącą wodą, odstaw, by napęczniało.
Z ziemniaków odlej płyn, odciśnij je. Płyn z ziemniaków odstaw na kilka minut, a potem ostrożnie zlej go znad osadu. Otrzymany osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj też namoczone siemię lniane, a także trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta. Placki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Placki zdejmij z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z serowym nadzieniem , a także jak zrobić pieczone placki ziemniaczane .
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: annasudol