Przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Każdy pokocha ich smak
Popularny specjał ze zdjęcia wzbudza mieszane uczucia. Dlatego zdradzimy wam przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Nie ma w nich ani kawałka mięsa, a flaczki imitują pokrojone w paski naleśniki. Ten patent sprawi, że każdy pokocha smak tej zupy.
Flaki są zupą przez jednych bardzo lubianą, przez drugich nieakceptowaną. Niektórym nie przechodzą bowiem przez gardło podroby, inni nie akceptują ich zapachu. Jeśli jednak macie ochotę na wegetariańską namiastkę flaków, służymy doskonałym przepisem.
Ewa Wachowicz przygotowuje wywar, który dzięki dodatkowi warzyw i przypraw, smakuje jak oryginalny. Zamiast flaków dodaje jednak do zupy pokrojone w paski naleśniki. Za ich sprawą jarskie flaki upodabniają się jeszcze bardziej do klasycznych flaków.
Przepis na jarskie flaki z naleśnikami
Składniki:
-
1 cebula
-
2 łyżki masła klarowanego
-
biała część pora
-
1 pietruszka
-
2 marchewki
-
kawałek selera korzeniowego
-
1 kieliszek wytrawnego, białego wina
-
słodka mielona papryka
-
majeranek
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
kilka naleśników
-
natka pietruszki
Przygotowanie jarskich flaków
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pokrojonego pora oraz obrane i starte na dużych oczkach warzywa korzeniowe. Przesmaż, mieszając.
Warzywa podlej winem, zamieszaj, chwilę gotuj. Oprósz je sporą ilością papryki i majeranku. Dodaj ok. 2 l wody, dorzuć ziarna ziela angielskiego i listki laurowe.
Całość gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naleśniki zwiń w rulony, pokrój je w dość cienkie paski. Włóż po kilka pasków do każdego talerza, zalej zupą, posyp posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz poznać przepis na tradycyjne flaki , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też recepturę na flaki z boczniaków .
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: ewawachowicz