Smakosze.pl Przepisy Przepis na jesienny ryż ze śliwkami - smak dzieciństwa
canva/A_Lein, Getty Images

Przepis na jesienny ryż ze śliwkami - smak dzieciństwa

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jesienią nie można wyobrazić sobie lepszej kolacji lub śniadania, niż zapiekany ryż ze śliwkami. Kremowa konsystencja, słodki smak oraz wspaniały aromat śliwek wraz z cynamonem. Wystarczy jeden kęs, aby natychmiast wrócić do wspomnień z dzieciństwa.

Zapiekany ryż ze śliwkami jest nostalgiczną potrawą dla wielu osób. Dzisiaj mało kto ją przygotowuje, lecz czasem wrócić do sprawdzonych i ukochanych potraw sprzed lat.

Poniższa receptura jest banalnie łatwa w wykonaniu i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Co więcej większość składników od razu mamy w swoich kuchniach i spiżarniach, więc nie trzeba wydawać zbyt dużej ilości pieniędzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienny ryż ze śliwkami

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 200 g ryżu

  • 400 g śliwek

  • 3 łyżki masła

  • 2 jajka

  • szklanka cukru

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • kilka szczypt cynamonu

  • tarta bułka

Zacznij od ugotowania ryżu na mleku wraz z dodatkiem 1 łyżki masła oraz ekstraktu waniliowego. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i wydryluj.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do wystudzonego ryżu wbij jajka, wsyp cukier, cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj. Układaj w naczyniu ryż i śliwki naprzemiennie.

Włóż danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj od razu po podpieczeniu. Smacznego.

Pudding ryżowy ze śliwkami

Źródło: canva/mahroch, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy