Smakosze.pl Przepisy Przepis na kompot jak za dawnych lat. 15 minut i gotowe
canva/OlgaVolodina

Przepis na kompot jak za dawnych lat. 15 minut i gotowe

7 czerwca 2022

Sezon na truskawki nadal trwa. Ze słodkiego owocu warto przygotować smaczny i orzeźwiający kompot. Kiedyś niezwykle popularny napój będzie idealny na upalne dni. Zrobicie go naprawdę sprawnie, a z pewnością spodoba się nie tylko miłośnikom letnich rarytasów. Spróbujcie koniecznie.

Truskawki idealnie pasują do letnich deserów takich jak np. sernik na zimno . Dawniej w wielu domach przyrządzało się z nich dużo prostszy, choć równie smaczny rarytas. K ompot z truskawek z kawałkami owoców podawano do obiadu. Raczyła się nim cała rodzina , a receptura przechodziła z pokolenia na pokolenie. Warto się skusić.

Przepis na kultowy kompot z truskawek

Składniki:

  • 1,2 litra wody

  • 700 g świeżych polskich truskawek

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, najlepiej według tej instrukcji . Oczyszczone owoce pozbawiamy szypułek, a następnie umieszczamy je w większym garnku. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Kompot podajemy z owocami lub bez — zależnie od preferencji. Smacznego.

Wskazówki:

  • Kompot będzie bardziej orzeźwiający, gdy dodamy do niego listki mięty. Na proponowaną ilość owoców wystarczy niewielka garść zioła.

  • Jeżeli lubicie słodko-kwaśne kompozycje smakowe połączcie truskawki z rabarbarem albo kwaśnymi jabłkami. Możecie też do gotowego kompotu wlać odrobinę soku z cytryny.

  • Zamiast cukru możecie wykorzystać dowolny inny słodzik np. miód czy syrop klonowy. Pamietajcie tylko, by miód dodawać do chłodnego płynu - wtedy nie straci swoich cennych właściwości.

Wyborny kompot z truskawek przygotujecie w kilka chwil
Wyborny kompot z truskawek przygotujecie w kilka chwil

Źródło zdjęcia: canva/annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy