Przepis na konfiturę z buraków
Buraki zawierają wiele witamin, m.in. C, A, B1, sporo kwasu foliowego oraz beta-karotenów. Często na śniadania wybieramy słodkie owocowe przetwory, jednak o wiele zdrowszym wyborem byłaby konfitura z buraka. Smakuje tak dobrze, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.
Buraki w formie konfitury mogą być nie tylko zamiennikiem owocowych przetworów jadanych z pieczywem. Tak przygotowane buraki idealnie pasują do dań mięsnych z kurczaka i indyka oraz pieczonej wieprzowiny.
Wspaniale współgrają także jako dodatek do deski serów. W poniższej konfiturze w yczuć możemy nutę cytrusów oraz imbiru , jednak dobór składników aromatyzujących zależy od indywidualnych preferencji.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Buraki, które zachwycać będą przez cały rok
Buraki uważane są za niezwykle zdrowe warzywa , warto je jeść jak najczęściej. Dzięki zawartości witaminy B1 świetnie wpływają one na działanie układu krwionośnego. Stymulują produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu zalecane są osobom cierpiącym na anemię .
Co więcej, wzbogacenie swojej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu. Jedzenie tych czerwonych warzyw wspiera kości, a nawet wzmacnia zęby. Wiele osób może też zaskoczyć tak, że wspomaga funkcjonowanie mózgu.
Składniki:
-
1 kilogram buraków
-
2 łyżki miodu
-
100 gramów migdałów blanszowanych w płatkach
-
3 cm korzenia imbiru
-
1 szklanka cukru
-
4 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować konfitury z buraków?
Dokładnie umyj bulwy z ziemi i innych zanieczyszczeń. Wrzuć je do wody i gotuj do miękkości. Odstaw do wystudzenia.
Kiedy buraki będą już chłodne, obierz je i posiekaj w małą kosteczkę. Im drobniej pokroisz, tym mniej czasu spędzisz na gotowaniu konfitury.
Źródło: Canva (Julia Filirovska, Pexels)
Miód z cukrem i imbirem zagotuj w garnku . Kiedy powstanie syrop, dodaj pocięte buraki. Gotuj całość do momentu, aż buraki się rozpadną. W zależności od ich wielkości proces potrwa od 15 do 30 minut.
Gorącą jeszcze konfiturę przelej do czystych i wyparzonych słoików. Jeśli chcesz, aby konfitura wytrwała przez cały rok, konieczna będzie pasteryzacja . Gotowy produkt przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Bardzo zdrowe są też kiszone buraki, których przygotowanie jest bardzo proste.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel