Smakosze.pl Przepisy Przepis na konfiturę z buraków
Canva (fascinadora)

Przepis na konfiturę z buraków

14 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Buraki zawierają wiele witamin, m.in. C, A, B1, sporo kwasu foliowego oraz beta-karotenów. Często na śniadania wybieramy słodkie owocowe przetwory, jednak o wiele zdrowszym wyborem byłaby konfitura z buraka. Smakuje tak dobrze, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.

Buraki w formie konfitury mogą być nie tylko zamiennikiem owocowych przetworów jadanych z pieczywem. Tak przygotowane buraki idealnie pasują do dań mięsnych z kurczaka i indyka oraz pieczonej wieprzowiny.

Wspaniale współgrają także jako dodatek do deski serów. W poniższej konfiturze w yczuć możemy nutę cytrusów oraz imbiru , jednak dobór składników aromatyzujących zależy od indywidualnych preferencji.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Buraki, które zachwycać będą przez cały rok

Buraki uważane są za niezwykle zdrowe warzywa , warto je jeść jak najczęściej. Dzięki zawartości witaminy B1 świetnie wpływają one na działanie układu krwionośnego. Stymulują produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu zalecane są osobom cierpiącym na anemię .

Co więcej, wzbogacenie swojej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu. Jedzenie tych czerwonych warzyw wspiera kości, a nawet wzmacnia zęby. Wiele osób może też zaskoczyć tak, że wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Składniki:

  • 1 kilogram buraków

  • 2 łyżki miodu

  • 100 gramów migdałów blanszowanych w płatkach

  • 3 cm korzenia imbiru

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować konfitury z buraków?

Dokładnie umyj bulwy z ziemi i innych zanieczyszczeń. Wrzuć je do wody i gotuj do miękkości. Odstaw do wystudzenia.

Kiedy buraki będą już chłodne, obierz je i posiekaj w małą kosteczkę. Im drobniej pokroisz, tym mniej czasu spędzisz na gotowaniu konfitury.

Dżem z buraków jest bardzo zdrowy
Dżem z buraków jest bardzo zdrowy

Źródło: Canva (Julia Filirovska, Pexels)

Miód z cukrem i imbirem zagotuj w garnku . Kiedy powstanie syrop, dodaj pocięte buraki. Gotuj całość do momentu, aż buraki się rozpadną. W zależności od ich wielkości proces potrwa od 15 do 30 minut.

Gorącą jeszcze konfiturę przelej do czystych i wyparzonych słoików. Jeśli chcesz, aby konfitura wytrwała przez cały rok, konieczna będzie pasteryzacja . Gotowy produkt przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Bardzo zdrowe są też kiszone buraki, których przygotowanie jest bardzo proste.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy