Przepis na kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym. Absolutnie najlepsze
Które kotlety są lepsze? Devolay z serem, czy masłem? Mamy jeszcze jedną opcję, tak przygotowane kotlety zawijane to absolutny hit, innych już nie zjesz. Poznaj przepis na najlepsze kotlety devolay w historii.
Kotlety devolay to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych rolad z czerwonego mięsa. Delikatne roladki drobiowe w złocistej panierce z aromatycznym farszem z domowego masła czosnkowego i sera wprost rozpływają się w ustach.
Devolay podaj z ziemniakami gotowanymi, opiekanymi lub frytkami. Nie zapomnij również o surówce, która rewelacyjnie uzupełni całe danie. Do roladek drobiowych polecam ogórki kiszone, warzywa blanszowane lub lekką surówkę z kapusty pekińskie j - tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Przepis na kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym
Składniki na 4 rolady:
-
4 filety z kurczaka
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na farsz:
-
pół kostki miękkiego masła
-
20 g startego sera żółtego
-
3 większe ząbki czosnku
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym?
Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie wymieszaj go dokładnie z miękkim masłem i natką pietruszki i odstaw. Filety z kurczaka umyj, oczyść, osusz i rozbij na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.
Na środek każdego kotleta wyłóż masło czosnkowe, oprósz startym serem i zawiń w roladki, następnie obwiąż je nitką. Każdą roladkę obtocz kolejno w rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie smaż około 5 minut na rozgrzanym oleju.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej olej, żeby mięso się nie przypaliło i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z termoobiegiem, piecz około 11-13 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ jabiru
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
-
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
-
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami od Ewy Wachowicz. Tani i prosty obiad
Źródło: Kęsy codzienności