Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym. Absolutnie najlepsze
canva/EzumeImages

Przepis na kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym. Absolutnie najlepsze

25 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Które kotlety są lepsze? Devolay z serem, czy masłem? Mamy jeszcze jedną opcję, tak przygotowane kotlety zawijane to absolutny hit, innych już nie zjesz. Poznaj przepis na najlepsze kotlety devolay w historii.

Kotlety devolay to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych rolad z czerwonego mięsa. Delikatne roladki drobiowe w złocistej panierce z aromatycznym farszem z domowego masła czosnkowego i sera wprost rozpływają się w ustach.

Devolay podaj z ziemniakami gotowanymi, opiekanymi lub frytkami. Nie zapomnij również o surówce, która rewelacyjnie uzupełni całe danie. Do roladek drobiowych polecam ogórki kiszone, warzywa blanszowane lub lekką surówkę z kapusty pekińskie j - tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przepis na kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym

Składniki na 4 rolady:

  • 4 filety z kurczaka

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • pół kostki miękkiego masła

  • 20 g startego sera żółtego

  • 3 większe ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym?

Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie wymieszaj go dokładnie z miękkim masłem i natką pietruszki i odstaw. Filety z kurczaka umyj, oczyść, osusz i rozbij na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.

Na środek każdego kotleta wyłóż masło czosnkowe, oprósz startym serem i zawiń w roladki, następnie obwiąż je nitką. Każdą roladkę obtocz kolejno w rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie smaż około 5 minut na rozgrzanym oleju.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej olej, żeby mięso się nie przypaliło i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z termoobiegiem, piecz około 11-13 minut, smacznego.

Domowe masło czosnkowe na desce

Źródło zdjęcia: canva/ jabiru

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kęsy codzienności

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy