Wyjątkowa surówka z kapusty pekińskiej autorstwa siostry Anastazji
Obiad bez surówki jest niepełnym posiłkiem, dlatego praktycznie w każdym domu przygotowuje się ją codziennie. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego stworzyła wyjątkowy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Dodaje do niej paprykę, marchew i jabłko, co jest znakomitym połączeniem.
Surówka siostry Anastazji charakteryzuje się ogromną chrupkością, soczystością i różnorodnością smaków. Duża ilość świeżych warzyw i owoców to także konieczność, aby zachować dobre zdrowie i kondycję - z nich pochodzi w końcu znaczna część witamin.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej siostry Anastazji
Składniki:
1 kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 duże jabłko
1 marchew
dwie łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka ulubionej przyprawy
Przygotowanie rozpocznij od oderwania z kapusty wierzchnich liści, które mogą mieć defekty. Następnie umyj ją pod bieżącą wodą, przetnij na pół i poszatkuj. Wygodnie kroi się kapustę mandoliną do warzyw.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na cienkie paseczki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko również umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce.
Do miski wrzuć kapustę, paprykę, marchew, jabłko, sól, świeżo mielony czarny pieprz, oliwę i dokładnie całość wymieszaj. Wstaw surówkę do lodówki na 30 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/ch__ch, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: moje-pasje.info