Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami od Ewy Wachowicz. Tani i prosty obiad
Co dziś upichcić? A może zapiekankę ziemniaczaną według pomysłu Ewy Wachowicz? Ten tani i prosty obiad, z pewnością was zaskoczy i na pewno wam posmakuje. Będzie też niezwykle sycący, bo oprócz ziemniaków zawiera także mięso i pomidory. Sekret specjału tkwi w soczystych klopsikach. Ewa Wachowicz wie co dobre.
Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie i smaczne danie. Ich bazą są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Dodajemy też do nich wędlinę i warzywa. Jednak Ewa Wachowicz wzbogaca zapiekankę klopsikami i zapieka ją w sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi smacznie i zachęcająco?
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami od Ewy Wachowicz
Składniki:
50 dag mielonego mięsa drobiowego
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
świeże liście kolendry
6 ugotowanych ziemniaków
1 puszka krojonych pomidorów
bazylia
oregano
sól, pieprz
olej do formy
10 dag startej mozzarelli
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz jajkiem i posiekaną kolendrą.
Do mięsa dodaj też trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej małe klopsiki.
Ziemniaki pokrój w plastry. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Ułóż w nim klopsy i poprzekładaj je plastrami ziemniaków ustawianymi na sztorc.
Pomidory z puszki dopraw do smaku bazylią, oregano i pieprzem. Masą zalej ziemniaki i klopsy. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 30 minut.
Potem posyp zapiekankę startą mozzarellą i piecz jeszcze 30 minut. Przed podaniem zapiekankę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Po więcej inspiracji na pyszne zapiekanki zapraszamy do serwisu. Znajdziesz tu przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem i szynką, a także na zapiekankę ze szpinakiem.
Źródło zdjęcia: canva/Beeldbewerking Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: ewawachowicz