Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety schabowe po staropolsku
Canva (Yana Gayvoronskaya)

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

18 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Kotlety schabowe są daniem, które ma bogatą tradycję w Polsce. Pierwsze wzmianki o nich znaleźć możemy w XIX–wiecznej publicystyce. Kotlet schabowy po staropolsku wyróżnia się większą złożonością i pełniejszym, bardziej wyczuwalnym smakiem.

Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny bardzo często składa się z tradycyjnego rosołu oraz właśnie kotletów z ziemniakami i surówką . Jeśli znudził wam się tradycyjny smak kotletów mamy dla was ratunek. Schabowe po staropolsku są wspaniałą odmianą dla klasycznego dania.

Nie raz wspominaliśmy o różnych metodach przygotowania kotletów. Ciekawą opcją dla wegetarian są choćby kotlety ziemniaczane . Z kolei osoby, które niespecjalnie przepadają za smażonymi, ciężkostrawnymi potrawami, mogą przygotować kotlety w piekarniku .

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe po staropolsku wyróżniają się ciekawym smakiem

Przygotowywanie tradycyjnych kotletów nie jest trudną sztuką, tak samo jest z kotletami po staropolsku. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie jednego kroku więcej , lecz dodatkowy nakład pracy odpłaci nam się nieznanym do tej pory wspaniałym smakiem i aromatem.

Jakich składników potrzebujemy?

Marynata

  • szklanka mleka

  • cebula

  • gałązka rozmarynu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Kotlety

  • Schab z kością

  • szklanka mąki

  • szklanka bułki tartej

  • smalec

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Jak przygotować kotlety po staropolsku?

Do miski wlej mleko, dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Schab rozbij na kotlety o grubości około jednego centymetra. Mięso włóż do marynaty na minimalnie dwie godziny, lecz najlepszy efekt uzyskasz, kiedy będziesz je marynować w lodówce przez 24 godziny.

Kotlety po staropolsku
Kotlety po staropolsku

Żródło: Canva (Thomas Demarczyk, Getty Images Signature)

Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je i wysusz. W misce rozbij jajka, na dwa osobne talerze rozsyp mąkę oraz bułkę.

Kotlety obtaczaj w kolejności mąka-jajka-bułka tarta. Taka kolejność gwarantuje, że panierka nie odklei się w trakcie smażenia.

Na patelni rozgrzej dość dużo smalcu i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj je z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy