Smakosze.pl
Pieczone kotlety schabowe

Canva / from_my_point_of_view

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

10 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe uchodzą za jeden z najznakomitszych specjałów naszej rodzimej kuchni. Oczywiście największą popularnością cieszą się specjały o chrupiącej panierce. Idealny efekt uzyskamy wówczas, gdy kotlety schabowe upieczemy.

Przepyszne kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na pieczone kotlety schabowe z chrupiącą panierką.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Wyborne kotlety schabowe z piekarnika

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są kulinarnym szlagierem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po nie tylu smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na mięsny specjał od Ewy Wachowicz. Tym razem wypróbujemy zupełnie inną recepturę.

W każdym domu kotlety schabowe przyrządza się trochę inaczej. Zazwyczaj mięso obtoczone panierką smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety schabowe upiec w piekarniku. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Jakie składniki są nam potrzebne?

  • porcja schabu

  • 2 jajka

  • 200 g bułki tartej

  • 200 g mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • olej

meatballs-1994807 1920

Prosty sposób na puszyste kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na pieczone kotlety schabowe

Mięso dzielimy na kotlety, ubijamy przy pomocy tłuczka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy je w mące i roztrzepanym jajku. Na koniec panierujemy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety schabowe wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Każdy z kotletów smarujemy mieszanką oleju i papryki wędzonej. Należy zrobić to z obu stron. Smakołyki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Najlepiej, jeśli włączymy grzanie góra-dół.

Po 30 minutach kotlety przewracamy na drugą stronę. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas nasze kotlety schabowe powinny być już gotowe. Możemy na ich wierzchy położyć plasterek sera, dzięki czemu będą jeszcze bardziej obłędne. Godny uwagi jest również przepis na niecodzienne wydanie kultowego przysmaku.

Kotlety schabowe w przepysznym wydaniu

Kotlety schabowe w przepysznym wydaniu

Canva / Fun4lif3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pysznie czy przepysznie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >