Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Pieczone kotlety schabowe
Canva / from_my_point_of_view

Kotlety schabowe uchodzą za jeden z najznakomitszych specjałów naszej rodzimej kuchni. Oczywiście największą popularnością cieszą się specjały o chrupiącej panierce. Idealny efekt uzyskamy wówczas, gdy kotlety schabowe upieczemy.

Przepyszne kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na pieczone kotlety schabowe z chrupiącą panierką.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Wyborne kotlety schabowe z piekarnika

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są kulinarnym szlagierem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po nie tylu smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na mięsny specjał od Ewy Wachowicz. Tym razem wypróbujemy zupełnie inną recepturę.

W każdym domu kotlety schabowe przyrządza się trochę inaczej. Zazwyczaj mięso obtoczone panierką smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety schabowe upiec w piekarniku. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Jakie składniki są nam potrzebne?

  • porcja schabu

  • 2 jajka

  • 200 g bułki tartej

  • 200 g mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • olej

Niezawodny przepis na pieczone kotlety schabowe

Mięso dzielimy na kotlety, ubijamy przy pomocy tłuczka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy je w mące i roztrzepanym jajku. Na koniec panierujemy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety schabowe wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Każdy z kotletów smarujemy mieszanką oleju i papryki wędzonej. Należy zrobić to z obu stron. Smakołyki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Najlepiej, jeśli włączymy grzanie góra-dół.

Po 30 minutach kotlety przewracamy na drugą stronę. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas nasze kotlety schabowe powinny być już gotowe. Możemy na ich wierzchy położyć plasterek sera, dzięki czemu będą jeszcze bardziej obłędne. Godny uwagi jest również przepis na niecodzienne wydanie kultowego przysmaku.

Kotlety schabowe w przepysznym wydaniu
Kotlety schabowe w przepysznym wydaniu

Canva / Fun4lif3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pysznie czy przepysznie

Zapraszamy na nasz Instagram