Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym
Schabowe są częstym daniem obiadowym w wielu domach. Za każdym razem towarzyszą im inne surówki. Tym razem mięso proponujemy zamarynować, dodając aromatycznego, świeżego czosnku. Kotlet schabowy doskonale komponuje się z surówkami np. tą z kapusty pekińskiej czy z klasycznym colesławem . Jeśli chcemy zmienić coś więcej niż tylko dodatki smakowe, pomocny będzie nasz nowy przepis. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Przepis na pyszne schabowe w czosnkowym cieście
Składniki:
-
500 g schabu
-
1 szklanka bułki tartej
-
2 jaja
-
4 ząbki przeciśniętego czosnku
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżka majeranku
-
po 1 łyżeczce musztardy i łagodnego ketchupu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza mięsem, bułką tartą i olejem. Dokładnie je mieszamy. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety.
Każdy z nich obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance. Kotlety układamy jeden na drugim w osobnym naczyniu. Zamarynowane mięso przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obu stron . Podajemy z ziemniakami z koperkiem i blanszowanym szpinakiem z dodatkiem kwaśnej śmietany i pieprzu. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
-
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Źródło: blogzapetytem