Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Śledzie, choć są tak pospolite, należą do bardzo zdrowych ryb. Jeśli kupisz matiasy raz, dwa zamienisz je w pyszną przystawkę, przekąskę czy sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu jak je podać, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz.
W sklepach można kupić śledzie w różnej postaci. Są śledzie solone w całości, solone filety i marynowane filety śledziowe. Jeśli chodzi o łatwość przygotowania i uniwersalność smakową, zdecydowanie polecamy solone filety, czyli tzw. matiasy.
Zazwyczaj filety są dość słone, dlatego przed przyrządzeniem warto je namoczyć. Zwykle moczy się je w zimnej wodzie, ale można też w mleku. W tym drugim przypadku ryby nabiorą delikatniejszego smaku. Czas moczenia śledzi zależy od tego, czy wolimy ryby łagodniejsze, czy ostrzejsze w smaku. Dla niektórych wystarczy godzina, inni moczą je nawet pół dnia.
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
1 szklanka mleka
2 cebule
1 słodkie jabłko
łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
sól, pieprz, cukier do smaku
natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie śledzi ze śmietaną
Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny. Odsącz, usuń skórę, zalej mlekiem i odstaw jeszcze na godzinę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub półplasterki. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Filety śledziowe wyjmij z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki. Ułóż na talerzu, obłóż pokrojoną cebulą i startym jabłkiem.
Śmietanę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej nią śledzie, posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Po więcej inspiracji na śledziowe przysmaki zapraszamy na naszą stronę. Zobaczcie, jak zrobić marynowane śledzie bez octu, a także jak przygotować kiszone śledzie.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ewa gotuje szybko; Ewa Wachowicz