Smakosze.pl
Kotlety ziemniaczane z serem

canva/Olga Kriger

Pyszne kotlety ziemniaczane z niespodzianką - tani pomysł na obiad

30 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zostały wam ugotowane ziemniaki? Przygotujcie pyszne kotlety z dodatkiem sera, a nic się nie zmarnuje. Podpowiadamy jak to zrobić.

Kotlety z ziemniaków to idealny pomysł na postne danie ratujące resztki z lodówki. Dzięki dodatkowi sera będzie pysznie kremowe. Dajcie się skusić i poeksperymentujcie ze składnikami, a za każdym razem wyjdzie wam inny, pyszny posiłek.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem

Składniki:

  • 700 g ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mąka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę.

Figi na blacie kuchennym

Jak wykorzystać w kuchni figi?

CZYTAJ DALEJ

Gdy ziemniaki ostygną, wrzucamy do nich rozdrobniony ser. Dodajemy 1 jajo i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa wyjdzie luźna, wsypujemy bułkę tartą.

Formujemy kotlety, obtaczamy je w mące, rozbełtanym jaju i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej porcji oleju. Podajemy ze świeżą surówką i kwaśną śmietaną, posypane siekanym koperkiem.

Do kotletów możemy też dodać inny żółty ser albo suszone pomidory. Ziemniaki doskonale do nich pasują. Jeśli nie wierzycie — wypróbujcie przepis na to pyszne purée. Na naszej stronie znajdziecie też mnóstwo przepisów na placki z ziemniaków. Szczególnie polecamy te z dodatkiem papryki.

Puree ziemniaczane w misce

Puree ziemniaczane w misce

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >
Tani obiad z ziemniaków

Przepisy

Masz ziemniaki, ser i szynkę? Zrób z nich tani obiad, każdy się nim naje

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka

Czytaj więcej >
Naleśniki idealne

Przepisy

Wzięła 3 składniki i wrzuciła do blendera. To najlepsze naleśniki, pyszne i bardzo zdrowe

Czytaj więcej >
Pyzy po niemiecku

Przepisy

Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz

Czytaj więcej >
kolacja

Przepisy

Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo

Czytaj więcej >