Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kotlety ziemniaczane z niespodzianką - tani pomysł na obiad

Pyszne kotlety ziemniaczane z niespodzianką - tani pomysł na obiad

Kotlety ziemniaczane z serem
canva/Olga Kriger

Zostały wam ugotowane ziemniaki? Przygotujcie pyszne kotlety z dodatkiem sera, a nic się nie zmarnuje. Podpowiadamy jak to zrobić.

Kotlety z ziemniaków to idealny pomysł na postne danie ratujące resztki z lodówki. Dzięki dodatkowi sera będzie pysznie kremowe. Dajcie się skusić i poeksperymentujcie ze składnikami, a za każdym razem wyjdzie wam inny, pyszny posiłek.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem

Składniki:

  • 700 g ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mąka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę.

Gdy ziemniaki ostygną, wrzucamy do nich rozdrobniony ser. Dodajemy 1 jajo i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa wyjdzie luźna, wsypujemy bułkę tartą.

Formujemy kotlety, obtaczamy je w mące, rozbełtanym jaju i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej porcji oleju. Podajemy ze świeżą surówką i kwaśną śmietaną, posypane siekanym koperkiem.

Do kotletów możemy też dodać inny żółty ser albo suszone pomidory. Ziemniaki doskonale do nich pasują. Jeśli nie wierzycie — wypróbujcie przepis na to pyszne purée. Na naszej stronie znajdziecie też mnóstwo przepisów na placki z ziemniaków. Szczególnie polecamy te z dodatkiem papryki.

Puree ziemniaczane w misce
Puree ziemniaczane w misce

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram