Smakosze.pl
golonka pieczona

canva/gkrphoto

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

22 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę.

Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Składniki:

  • 2 golonki przednie lub 1 tylna

  • 2-3 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 marchewki

  • sól

do posmarowania:

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • majeranek

  • ostra mielona papryka

Kotlety rybne z dodatkiem ziemniaków

Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie chrupiącej golonki

Golonkę oczyść, opłucz, umieść w sporym garnku, zalej gorącą wodą. Zagotuj, odszumuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj 15 minut.

Do garnka z golonką dodaj też opieczoną cebulę, obraną pietruszkę, seler i marchewki. Gotuj całość jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj miód, musztardę, sos sojowy, majeranek i trochę ostrej papryki. Wymieszaj.

Golonkę wyjmij z wywaru, ułóż w brytfannie. Ponacinaj skórę, posmaruj przygotowaną pastą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż się zrumieni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną golonkę. Zobacz, jak przygotować golonkę w miodzie, a także doskonałą golonkę w kiszonej kapuście.

marynata

marynata

Źródło zdjęcia: canva/jmattisson

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >