Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.10.2021 02:00

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

golonka pieczona
canva/gkrphoto

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę.

Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Składniki:

  • 2 golonki przednie lub 1 tylna

  • 2-3 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 marchewki

  • sól

do posmarowania:

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • majeranek

  • ostra mielona papryka

Przygotowanie chrupiącej golonki

Golonkę oczyść, opłucz, umieść w sporym garnku, zalej gorącą wodą. Zagotuj, odszumuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj 15 minut.

Do garnka z golonką dodaj też opieczoną cebulę, obraną pietruszkę, seler i marchewki. Gotuj całość jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj miód, musztardę, sos sojowy, majeranek i trochę ostrej papryki. Wymieszaj.

Golonkę wyjmij z wywaru, ułóż w brytfannie. Ponacinaj skórę, posmaruj przygotowaną pastą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż się zrumieni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną golonkę. Zobacz, jak przygotować golonkę w miodzie, a także doskonałą golonkę w kiszonej kapuście.

marynata
marynata

Źródło zdjęcia: canva/jmattisson

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram