Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?
Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę.
Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.
Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?
Składniki:
2 golonki przednie lub 1 tylna
2-3 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 cebula
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
2 marchewki
sól
do posmarowania:
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
3 łyżki sosu sojowego
majeranek
ostra mielona papryka
Przygotowanie chrupiącej golonki
Golonkę oczyść, opłucz, umieść w sporym garnku, zalej gorącą wodą. Zagotuj, odszumuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj 15 minut.
Do garnka z golonką dodaj też opieczoną cebulę, obraną pietruszkę, seler i marchewki. Gotuj całość jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj miód, musztardę, sos sojowy, majeranek i trochę ostrej papryki. Wymieszaj.
Golonkę wyjmij z wywaru, ułóż w brytfannie. Ponacinaj skórę, posmaruj przygotowaną pastą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż się zrumieni.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną golonkę. Zobacz, jak przygotować golonkę w miodzie, a także doskonałą golonkę w kiszonej kapuście.
Źródło zdjęcia: canva/jmattisson
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku