Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
Kotlety rybne jeszcze nie tak dawno temu były zmorą dla większości z nas. Najczęściej podawane były w szkolnych stołówkach, dlatego ich jakość pozostawiała wiele do życzenia. Na szczęście można je wykonać w doskonały sposób, wystarczy zastosować się do poniższej receptury. Do rybnej masy tym razem dodamy ubite ziemniaki.
Kotlety rybne są idealnym sposobem, aby zachęcić swoje dzieci do częstszego jedzenia ryb. W smaku kotlety są bardzo neutralne, więc nie przeszkadzają delikatnym podniebieniom.
Dodatkowo, z uwagi na piątkowy post, danie to świetnie wpisuje się w dzienny jadłospis. Najlepiej podać je na obiad wraz z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną mizerią.
Przepis na kotlety rybne
Składniki:
200 g dorsza
300 g ziemniaków
2 łyżki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
3 jajka
mąka
bułka tara
olej
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżki siekanej drobno cebuli
dwie łyżki tartego sera
2 łyżki siekanych kaparów
1 łyżeczka musztardy
Zacznij od ugotowania ziemniaków do miękkości. Następnie przeciśnij je przez praskę wprost do miski. Rybę ugotuj na parzę, sprawdź, czy nie ma ości i rozdrobnij ją za pomocą widelca.
Do miski wrzuć rybę, siekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, dwa jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. W miseczce umieść wszystkie składniki na sos i wymieszaj je. Podawaj kotlety z sosem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze śledzie w oleju. Ten tekst prezentuje recepturę na litewskie cepeliny.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku