Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie
canva/gkrphoto

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

20 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie.

Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.

Przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Płaty mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W głębokim talerzu rozmieszaj majonez z jajkiem, sokiem z cytryny i koperkiem. Do marynaty włóż płaty mięsa, delikatnie całość przemieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Znajdujące się w marynacie mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem. Jeśli chcesz, możesz delikatnie zdjąć nadmiar marynaty, jednak nie usuwaj jej całkowicie.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Każdy płat mięsa panieruj w tartej bułce i smaż z obu stron na złocisty kolor.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe po meksykańsku . Dowiesz się też, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe .

krojenie schabu
krojenie schabu

Źródło zdjęcia: canva/TAGSTOCK1

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy