Przepis na słynne cepeliny z mięsem
Cepeliny są litewskim daniem, którego nazwa pochodzi od Ferdinanda von Zeppelina - twórcy najsłynniejszych sterowców. Są to kluski ziemniaczane faszerowane mięsem lub innymi składnikami. Na Podlasiu podobne danie nazywane jest kartaczami.
Cepeliny podaje się najczęściej z kwaśną śmietaną, karmelizowaną na maśle cebulą, lub ze zwykłymi skwarkami. Takie połączenie jest najbardziej tradycyjne.
Nadzienie wcale nie musi ograniczać się jedynie do mięsa wieprzowego. Często wypełnia się je przyprawionym ostro twarogiem, kapustą i grzybami, czy nawet śledziami.
Przepis na kartacze
Składniki:
20 kartofli
1 jajko
500 g mięsa mielonego
1 cebula
masło
4 łyżki bulionu
sól
pieprz
majeranek
Cebulę na farsz posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj ją do mięsa i bulionu w misce. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj całość i odstaw na bok.
Ugotuj 5 ziemniaków i rozgnieć je na puree. Resztę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich sok. Połącz wszystkie ziemniaki z jajkiem i solą. Wymieszaj ciasto.
Z ciasta wycinaj placki, spłaszcz je, na środku kładź porcje farszu i zawijaj w zgrabne kulki. Gotuj cepeliny w osolonym wrzątku przez 20 minut od wypłynięcia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych. Ten tekst poświęcony został ekspresowemu ciastu z kubka.
Źródło zdjęcia: canva/maksime, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl