Smakosze.pl
Cepeliny

Dar1930, Getty Images

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

19 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cepeliny są litewskim daniem, którego nazwa pochodzi od Ferdinanda von Zeppelina - twórcy najsłynniejszych sterowców. Są to kluski ziemniaczane faszerowane mięsem lub innymi składnikami. Na Podlasiu podobne danie nazywane jest kartaczami.

Cepeliny podaje się najczęściej z kwaśną śmietaną, karmelizowaną na maśle cebulą, lub ze zwykłymi skwarkami. Takie połączenie jest najbardziej tradycyjne.

Nadzienie wcale nie musi ograniczać się jedynie do mięsa wieprzowego. Często wypełnia się je przyprawionym ostro twarogiem, kapustą i grzybami, czy nawet śledziami.

Przepis na kartacze

Składniki:

  • 20 kartofli

  • 1 jajko

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • masło

  • 4 łyżki bulionu

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Cebulę na farsz posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj ją do mięsa i bulionu w misce. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj całość i odstaw na bok.

Projekt bez tytułu - 2021-10-19T174806.834

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Ugotuj 5 ziemniaków i rozgnieć je na puree. Resztę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich sok. Połącz wszystkie ziemniaki z jajkiem i solą. Wymieszaj ciasto.

Z ciasta wycinaj placki, spłaszcz je, na środku kładź porcje farszu i zawijaj w zgrabne kulki. Gotuj cepeliny w osolonym wrzątku przez 20 minut od wypłynięcia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych. Ten tekst poświęcony został ekspresowemu ciastu z kubka.

Cepeliny

Źródło zdjęcia: canva/maksime, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >