Smakosze.pl
Gruszki

canva/pixelshot

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

19 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Gruszki nadają się do robienia przetworów, ale są również bardzo smaczną i zdrową przekąską. Niestety zdarza się, że czernieją. Jak je przechowywać, by tego uniknąć? Znamy jeden niezawodny sposób.

Owoce te nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Są źródłem błonnika, witaminy A i witamin z grupy B. Zawierają też takie pierwiastki jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Powodów, by je spożywać, jest więc aż nadto.

Jak przedłużyć świeżość gruszki?

Gruszki najlepiej spożywać wraz ze skórą. Tuż pod nią i w niej samej znajduje się wiele cennych składników. Dlatego też patent pozwalający uchronić gruszkę przed czernieniem jest na wagę złota. Podzielili się nim z internautami autorzy aplikacji zapobiegającej marnowaniu żywności, Too Good To Go.

Cepeliny

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

CZYTAJ DALEJ

Zdradzili oni, że aby przedłużyć ich świeżość, gruszki wystarczy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu ich skórka dłużej pozostanie zielona, a owoc smaczny.

„Już niewielka ilość wystarczy, żeby owoc na dłużej zachował świeżość" - zapewniali na swoim profilu w serwisie Instagram.

Ten patent można też zastosować do pokrojonej w kostkę gruszki. Trik spowoduje, że zachowa swój jasny kolor. W ten sposób możemy też „utrwalić" inne owoce np. rozkrojone awokado lub obranego banana.

Pamiętajmy, że świeżość dłużej zachowają te owoce, które kupimy bez skaz. Jakiekolwiek uszkodzenie skórki wiąże się z dostępem powietrza do wnętrza owocu, a zatem z przyspieszeniem procesów utleniania i w konsekwencji szybszego psucia.

Na naszej stronie znajdziecie szereg przepisów, w których możecie wykorzystać gruszki. Polecamy szczególnie ten na pyszne gruszki z octu. To doskonały dodatek do mięs i serów, który warto przyrządzić właśnie teraz, kiedy świeże owoce są dostępne jeszcze na targach. Wypróbujcie też recepturę na to ekspresowe ciasto.

Gruszki na blacie

Gruszki na blacie

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >