Smakosze.pl
Francuska zupa cebulowa

canva/lenazap, Getty Images Signature

Przepis na francuską zupę cebulową

19 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników.

Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni.

Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.

Przepis na francuską zupę cebulową

Składniki:

  • 2 kg cebuli

  • 250 g masła

  • 150 ml białego wina

  • 2 l bulionu (najlepiej użyć wołowego)

  • ser gruyère 125 g

  • garść szczypiorku

  • garść świeżego tymianku

  • sól

  • pieprz

  • bagietka

Zacznij od pokrojenia cebuli w około 4 milimetrowe krążki. Przełóż ją do garnka wraz z całym masłem, posól i smaż na niewielkim ogniu przez 90 minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.

Obierki na bulion

Bulion z obierek po włoszczyźnie

CZYTAJ DALEJ

Następnie wlej do garnka wino i odparuj je. Wlej bulion, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanym tymiankiem. Gotuj zupę przez 15 minut.

Do misek żaroodpornych wlej zupę, posyp je porcjami startego sera i połóż grzankę posmarowaną masłem. Zapiecz w piekarniku, aż ser się roztopi. Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Francuska zupa cebulowa

Źródło zdjęcia: canva/Lisovskaya, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >