Przepis na francuską zupę cebulową
Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników.
Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni.
Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.
Przepis na francuską zupę cebulową
Składniki:
2 kg cebuli
250 g masła
150 ml białego wina
2 l bulionu (najlepiej użyć wołowego)
ser gruyère 125 g
garść szczypiorku
garść świeżego tymianku
sól
pieprz
bagietka
Zacznij od pokrojenia cebuli w około 4 milimetrowe krążki. Przełóż ją do garnka wraz z całym masłem, posól i smaż na niewielkim ogniu przez 90 minut. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
Następnie wlej do garnka wino i odparuj je. Wlej bulion, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanym tymiankiem. Gotuj zupę przez 15 minut.
Do misek żaroodpornych wlej zupę, posyp je porcjami startego sera i połóż grzankę posmarowaną masłem. Zapiecz w piekarniku, aż ser się roztopi. Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.
Źródło zdjęcia: canva/Lisovskaya, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kukbuk.pl