Smakosze.pl
Kotlet schabowy po meksykańsku

canva/MarinaZg, Getty Images

Wyraziste, bosko pyszne kotlety schabowe po meksykańsku

4 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe rodem z Meksyku są bardzo aromatyczne, a zarazem orzeźwiające. Dzięki podaniu ich z ćwiartką cytryny, którą można skropić mięso, danie nabiera ciekawych cytrusowych nut. W panierce z kolei znajduje się wiele przypraw, dlatego taki posiłek to prawdziwa symfonia smaków.

Kotlety schabowe wcale nie muszą być zwykłym mięsem obtoczonym w bułce tartej. Ten prostych przepis można z powodzeniem urozmaicić o zupełnie nowe dodatki.

Podczas smażenia należy jednak zachować sporo ostrożności. Przyprawy mają tendencję do przypalania się, dlatego ogólna temperatura oleju powinna być odrobinę niższa, niż przy zwykłych schabowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku

Składniki:

  • 5 plastrów schabu

  • mleko

  • bułka tarta

  • mąka

  • sól

  • pieprz

  • 2 jajka

  • 1/3 łyżeczki chilli

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • łyżeczka oregano

  • siekana natka pietruszki

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i tłuszczu. Rozbij kotlety tłuczkiem, aż uzyskasz odpowiednią grubość. Następnie włóż je do miski z mlekiem i odstaw je na całą noc do namoczenia.

Ogórki małosolne

Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina

CZYTAJ DALEJ

Następnego dnia rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Mąkę wymieszaj z chilli, słodką papryką oraz oregano, a na trzecim talerzu rozsyp bułkę tartą. Osusz kotlety z mleka i obtocz je w mące z przyprawami.

Zanurz kotlety w jajku, a na koniec obtocz je w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka stanie się złota. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, ćwiartką cytryny oraz świeżo siekaną natką pietruszki.

Kotlety schabowe

Źródło: canva/Juan Moyano

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blogzapetytem.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >