Wyraziste, bosko pyszne kotlety schabowe po meksykańsku
Kotlety schabowe rodem z Meksyku są bardzo aromatyczne, a zarazem orzeźwiające. Dzięki podaniu ich z ćwiartką cytryny, którą można skropić mięso, danie nabiera ciekawych cytrusowych nut. W panierce z kolei znajduje się wiele przypraw, dlatego taki posiłek to prawdziwa symfonia smaków.
Kotlety schabowe wcale nie muszą być zwykłym mięsem obtoczonym w bułce tartej. Ten prostych przepis można z powodzeniem urozmaicić o zupełnie nowe dodatki.
Podczas smażenia należy jednak zachować sporo ostrożności. Przyprawy mają tendencję do przypalania się, dlatego ogólna temperatura oleju powinna być odrobinę niższa, niż przy zwykłych schabowych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku
Składniki:
5 plastrów schabu
mleko
bułka tarta
mąka
sól
pieprz
2 jajka
1/3 łyżeczki chilli
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka oregano
siekana natka pietruszki
Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i tłuszczu. Rozbij kotlety tłuczkiem, aż uzyskasz odpowiednią grubość. Następnie włóż je do miski z mlekiem i odstaw je na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Mąkę wymieszaj z chilli, słodką papryką oraz oregano, a na trzecim talerzu rozsyp bułkę tartą. Osusz kotlety z mleka i obtocz je w mące z przyprawami.
Zanurz kotlety w jajku, a na koniec obtocz je w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka stanie się złota. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, ćwiartką cytryny oraz świeżo siekaną natką pietruszki.
Źródło: canva/Juan Moyano
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: blogzapetytem.pl