Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultową surówkę Colesław
canva.com/phila54, Getty Images Pro

Przepis na kultową surówkę Colesław

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka coleslaw jest bardzo popularnym dodatkiem do obiadu - szczególnie często można ją zamówić w restauracjach. Znacznie lepiej będzie jednak smakować, jeśli przygotujemy ją sami. Z poniższym przepisem wykonasz najsmaczniejszą wersję.

Surówka coleslaw jest znana na całym świecie, a najwięcej spożywa się jej do dań typu fast food. Jej słodko-kwaśny smak i bardzo duża chrupkość sprawiają, że pasuje do nich wręcz idealnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli obawiasz się dużej kaloryczności, zamień majonez całkowicie na jogurt naturalny lub grecki. Choć smak nieznacznie się osłabi, ogólna przyjemność płynąca z jedzenia nie zmniejszy się.

Przepis na surówkę coleslaw

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy sposób na soczyste kotlety pożarskie. Jeśli zastanawiasz się, jak sporządzić domowy makaron na rosół, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 1 średnia marchewka

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru

  • Sól, pieprz do smaku

  • Odrobina soku z cytryny lub octu winnego

Kapustę należy poszatkować i posiekać nożem. Następnie, obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę o jak najmniejszej wielkości - za duże kawałki negatywnie wpłyną na smak.

Do osobnego naczynia wrzuć 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód lub cukier. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wlej także odrobinę octu lub soku z cytryny.

Zalej warzywa sosem i wymieszaj, aż całość pokryje się nim. Wstaw surówkę do lodówki na 2 godziny, aby smaki przegryzły się. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Surówka coleslaw
undefined

Źródło: canva.com/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: własne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy