Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Prawdziwy rarytas
Pamiętasz jeszcze przysmak ze zdjęcia? Mamy przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Ten prawdziwy rarytas zrobisz z dwóch składników. Kilka łyżeczek zjesz ze smakiem na osłodę, resztę wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych ciast i deserów.
W PRL-u niełatwo było o rarytasy, a tym bardziej o słodkości. Jednak dzięki kreatywności powstało wiele przysmaków, które cieszą podniebienia do dziś. Tak właśnie było z mlekiem skondensowanym. Powstało z mleka, które było długo gotowane z cukrem.
Im dłużej było gotowane, tym miało większą gęstość i ciemniejszy kolor. Można je było jeść łyżeczką lub wykorzystać do przygotowania niepowtarzalnych naleśników, gofrów i ciast. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić mleko skondensowane.
Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u
Składniki:
-
750 ml mleka
-
25 dag cukru
Przygotowanie mleka skondensowanego
Mleko wlej do rondla lub na patelnię (im większa powierzchnia parowania, tym lepiej), dodaj cukier. Zagotuj na niedużym ogniu.
Potem zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze 30-50 minut. Mleko zamieszaj co kilka minut, by się nie przypaliło.
Naczynie z mlekiem skondensowanym zdejmij z ognia. Mleko przelej do słoiczka, zakręć, wystudź. Możesz je przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Wskazówka:
Po schłodzeniu mleko mocno zgęstnieje. By nadać mu rzadszą konsystencję, wystarczy je podgrzać.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na ciasto z powidłami i masą krówkową , a także recepturę na domowe krówki .
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciasto Leniwej Synowej bez pieczenia. Hitowy przepis zrobisz w kwadrans
-
Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki. Wyborne na obiad i kolację
-
Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę
Źródło: justynadragan, mniammniam