Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę

Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę

Kiedy należy wysiać rzeżuchę?
canva/JanuszT

Rzeżucha jest pysznym dodatkiem do kanapek, po który warto sięgać nie tylko przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Wysiejcie ziarenka na kilka dni przed świętami, a będą miały szansę trafić do faszerowanych jajek czy sosu do kiełbasy. W tym roku najlepiej zrobić to już 10 kwietnia.

Rzeżucha symbolizuje budzenie się życia, a jej zielony kolor niewątpliwie ładnie prezentuje się zarówno w wielkanocnym koszyczku, jak i na świątecznym stole. Nieco pikantne listki warto wysiać samodzielnie. Nie sprawi wam to większych problemów, a już po kilku dniach zaobserwujemy efekty.

Jak wyhodować rzeżuchę?

Domowa uprawa tego smacznego rarytasu jest bardzo prosta. Nasiona należy wsypać do pojemnika wypełnionego zwilżoną watą. Nie żałujcie ich i podlewajcie niezbyt obficie codziennie, a z pewnością uda wam się uzyskać ładny zielony trawniczek. Jeśli ustawicie rzeżuchę w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, nie zapomnijcie o częstej kontroli wilgotności podłoża.

Najlepszy moment na wysianie nasion to ostatni tydzień przed Wielką Nocą. Pierwsze listki z reguły pojawiają się już po 2-3 dniach, lecz dopiero po 5-6 dobach nasiona w pełni kiełkują. Jeżeli więc zależy nam na ładnej zielonej dekoracji, warto zacząć przygotowania w okolicach Niedzieli Palmowej.

Dlaczego warto sięgać po rzeżuchę częściej?

Niepozorne zielone listki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też bardzo zdrowe. Rzeżucha jest doskonałym źródłem witamin m.in. A, B, C i K. Zawiera również liczne minerały, istotne w funkcjonowaniu naszego organizmu, wśród których znajduje się wapń, potas, cynk i magnez.

Ponadto jej spożywanie pobudza trawienie, a w dłuższej perspektywie pomaga również utrzymać w dobrej kondycji skórę oraz paznokcie. Na rzeżuchę warto skusić się szczególnie zimną, gdy trudno o świeże warzywa i owoce. Można ją jeść podobnie jak natkę pietruszki czy koperek — dodając do kanapek, farszów czy sosów.

Po inne wielkanocne inspiracje zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować prosty mazurek z dżemem. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na tradycyjny żurek.

Rzeżuchę można wysiać w skorupkach jaj
Rzeżuchę można wysiać w skorupkach jaj

Źródło zdjęcia: canva/yulia-bogdanova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zielonyogrodek, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram