Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki. Wyborne na obiad i kolację
Placki z twarogu zazwyczaj podajemy w słodkiej wersji. Jednak wytrawny specjał z dodatkiem kukurydzy z puszki będzie równie smaczny. Jeżeli tylko macie pod ręką porcje tego chrupiącego warzywa, spróbujcie koniecznie. Jeszcze nie raz je przyrządzicie. Możecie je równie dobrze podać na obiad jak i na kolację.
Placki z twarogu są sycącym smakołykiem, który zdecydowanie nie powinien być podawany tylko w słodkiej odsłonie. Dodając do sera różne warzywa, za każdym razem będziemy w stanie uzyskać nieco inną kompozycję.
Tym razem proponujemy wam wytrawne placki z kukurydzą z puszki. Przyrządzicie je ekspresowo i równie szybko znikną z waszych talerzy. Nic dziwnego — są naprawdę pyszną alternatywą dla specjału z ziemniaków czy racuchów na słono.
Przepis na doskonałe placki z kukurydzą
Składniki:
200 g półtłustego twarogu
1 nieduża puszka kukurydzy
2 jaja
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mai pszennej (opcjonalnie)
kilka gałązek rozmarynu
szczypta kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz w ilości
oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżki świeżych ziół np. koperku, kolendry lub natki pietruszka
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę w takiej ilości, by pokryła całe dno naczynia. Układamy na niej gałązki rozmarynu i rozgrzewamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy na sicie i przenosimy ja do pojemnika blendera.
Łączymy ją z jajkami, posiekanym czosnkiem, twarogiem i przyprawami. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli wyjdzie bardzo rzadka, wsypujemy mąkę. Przygotowane ciasto na placki mieszamy z posiekanymi ziołami.
Z patelni usuwamy rozmaryn i formujemy placki. Smażymy je, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: jeśli nie mamy świeżego rozmarynu, możemy dodać suszoną przyprawę do masy. Warto jednak się w niego zaopatrzyć, bo sprawi, że placki będą naprawdę aromatyczne.
Źródło zdjęcia: canva/nito100 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce
Źródło: wysmakowane