Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa
Wiemy, że kochacie słodkie przekładańce. Dlatego podajemy wam przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych są tu powidła i masa krówkowa. Oczywiście nie obędzie się też bez chrupiących herbatników i śmietanki. Takie ciasto możecie przygotować na co dzień i od święta.
Wielowarstwowe ciasta są bardzo smaczne, bo każdy może w nich znaleźć coś dla siebie. Jest tam zwykle warstwa ciastek, dżemu lub konfitury, masy śmietanowej, serowej czy kajmakowej. Można też dorzucić orzechy, czy posypać wierzch ciasta, tak jak to zrobiliśmy my, spłatkowanymi migdałami. Efekt jest naprawdę wyśmienity. Zachęca też samo zdjęcie ciasta - pochodzi ono z kanału Przepisy Joli na YouTube.
Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa
Składniki:
2 opakowania kakaowych herbatników
2 łyżki żelatyny
1,5 l śmietanki 30 proc.
3/4 szklanki cukru pudru
75 dag mielonego twarogu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
słoiczek powideł śliwkowych
3/4 puszki masy krówkowej
spłatkowane migdały do posypania
Przygotowanie ekspresowego ciasta bez pieczenia
Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj do niej porcje mielonego twarogu. Na końcu połącz całość z żelatyną.
Masę śmietanowo-twarogową podziel na 3 równe części. Jedną zmiksuj z kakao, drugą z cynamonem, trzecią zostaw bez dodatków. Na warstwę herbatników wyłóż masę z kakao, równomiernie ją rozprowadź. Przykryj warstwą herbatników, posmaruj powidłami. Wyłóż masę z cynamonem, przykryj herbatnikami.
Wyłóż masę bez dodatków, przykryj ją ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmaruj masą krówkową, posyp podprażonymi, spłatkowanymi migdałami. Ciasto dobrze schłodź.
Na naszej stronie znajdziesz wiele innych przepisów na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować proste kremówki, a także jak zrobić piankowe ciasto z trzech rodzajów czekolady.
Źródło: canva/Aleksandr Kichigin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: przepisyjoli Zapraszamy na nasz Instagram