Przepis na kultowe wigilijne kluski z makiem
Świąteczny deser nie zawsze oznacza ciasto. W wielu domach serwuje się również słodki makaron z dodatkiem masy makowej. To pyszne danie zachwyci nie tylko dzieci. Najlepiej smakuje wtedy, gdy kluseczki przygotowujemy samodzielnie. Spróbujcie koniecznie.
Przepisów na tradycyjne świąteczne wypieki na naszej stronie nie brakuje. Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszny makowiec oraz wspaniale delikatną szarlotkę korzenną . Tym razem na tapet bierzemy kluski z makiem, które nie tylko fantastycznie smakują, ale też są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu .
Przepis na wyborne świąteczne kluski z makiem
Składniki na makaron:
-
3 jaja
-
300 g mąki pszennej
-
szczypta soli
Składniki na masę makową:
-
300 g maku
-
pół szklanki miodu
-
1,5 szklanki dowolnych rozdrobnionych bakalii
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i sól, a następnie wbijamy jaja. Łączymy składniki i wykładamy kule ciasta na oprószony mąką blat, Z agniatamy przez około 2 minuty i odstawiamy na 20 minut , uprzednio przykrywając masę folią spożywczą lub ściereczką.
Ciasto dzielimy na części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm i kroimy w paski. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy w niej przygotowany makaron przez około 8-10 minut. Odcedzamy na sicie.
Mak sparzamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy go do wystygnięcia i odsączamy z nadmiaru wody. Mielimy go dwukrotnie w maszynce, używając drobnego sitka. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami masy i podajemy z kluskami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia