Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowego piszingera
Adam Moskal
Adam Moskal 04.10.2021 02:00

Przepis na kultowego piszingera

Piszinger
Screen z filmu na kanale Smakołyki na YouTube

Piszinger to ciasto, znane również pod nazwą andrut czy kajmak, które osiągnęło status kultowego. Jeśli chcesz wrócić we wspomnieniach do czasów, kiedy mama podawała je do stołu, sprawdź poniższy przepis. Dzięki niemu jeszcze raz spróbujesz smaku tego pysznego deseru.

Piszinger jest jednym z najprostszych ciast, jakie można zrobić w domowym zaciszu - potrzeba do niego jedynie kilku podstawowych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie łatwy.

Ten słodki przysmak sprawdza się również jako przekąska w szkole, pracy czy na wycieczce. Wystarczy każdy kawałek owinąć pergaminem, a jego struktura i smak zachowają się wręcz idealnie bez rozpadania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto piszinger

Składniki:

  • 2 puszki masy krówkowej o łącznej wadze 800 g

  • 240 g masła

  • 12 łyżek kakao

  • dwa opakowania andrutów lub wafli

Zacznij od utarcia masła w temperaturze pokojowej na puch w mikserze. Dodaj do niego połowę kakao i dalej ucieraj na średnich obrotach. Gdy masło nie będzie dawało się bardziej napowietrzyć, przejdź do następnego etapu.

Nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce, dodawaj masę krówkową. Mieszaj całość, aż zużyjesz cały kajmak - teraz należy dodać resztę kakao i miksować, aż masa będzie jednolita i kremowa.

Następnie masą smaruj wafle i kładź je jeden na drugim. Gdy skończy ci się masa lub wafle, połóż na górze piszingera deskę, a na niej garnek z wodą. Ciasto musi odstać tak, aż będzie zbite. Wstaw je do lodówki i podawaj delikatnie schłodzone. Smacznego.

Wafle

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: karointhekitchen.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto