Przepis na kultowego piszingera
Piszinger to ciasto, znane również pod nazwą andrut czy kajmak, które osiągnęło status kultowego. Jeśli chcesz wrócić we wspomnieniach do czasów, kiedy mama podawała je do stołu, sprawdź poniższy przepis. Dzięki niemu jeszcze raz spróbujesz smaku tego pysznego deseru.
Piszinger jest jednym z najprostszych ciast, jakie można zrobić w domowym zaciszu - potrzeba do niego jedynie kilku podstawowych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie łatwy.
Ten słodki przysmak sprawdza się również jako przekąska w szkole, pracy czy na wycieczce. Wystarczy każdy kawałek owinąć pergaminem, a jego struktura i smak zachowają się wręcz idealnie bez rozpadania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto piszinger
Składniki:
-
2 puszki masy krówkowej o łącznej wadze 800 g
-
240 g masła
-
12 łyżek kakao
-
dwa opakowania andrutów lub wafli
Zacznij od utarcia masła w temperaturze pokojowej na puch w mikserze. Dodaj do niego połowę kakao i dalej ucieraj na średnich obrotach. Gdy masło nie będzie dawało się bardziej napowietrzyć, przejdź do następnego etapu.
Nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce, dodawaj masę krówkową . Mieszaj całość, aż zużyjesz cały kajmak - teraz należy dodać resztę kakao i miksować, aż masa będzie jednolita i kremowa.
Następnie masą smaruj wafle i kładź je jeden na drugim. Gdy skończy ci się masa lub wafle, połóż na górze piszingera deskę, a na niej garnek z wodą. Ciasto musi odstać tak, aż będzie zbite. Wstaw je do lodówki i podawaj delikatnie schłodzone. Smacznego.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: karointhekitchen.com