Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowego piszingera
Screen z filmu na kanale Smakołyki na YouTube

Przepis na kultowego piszingera

4 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Piszinger to ciasto, znane również pod nazwą andrut czy kajmak, które osiągnęło status kultowego. Jeśli chcesz wrócić we wspomnieniach do czasów, kiedy mama podawała je do stołu, sprawdź poniższy przepis. Dzięki niemu jeszcze raz spróbujesz smaku tego pysznego deseru.

Piszinger jest jednym z najprostszych ciast, jakie można zrobić w domowym zaciszu - potrzeba do niego jedynie kilku podstawowych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie łatwy.

Ten słodki przysmak sprawdza się również jako przekąska w szkole, pracy czy na wycieczce. Wystarczy każdy kawałek owinąć pergaminem, a jego struktura i smak zachowają się wręcz idealnie bez rozpadania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto piszinger

Składniki:

  • 2 puszki masy krówkowej o łącznej wadze 800 g

  • 240 g masła

  • 12 łyżek kakao

  • dwa opakowania andrutów lub wafli

Zacznij od utarcia masła w temperaturze pokojowej na puch w mikserze. Dodaj do niego połowę kakao i dalej ucieraj na średnich obrotach. Gdy masło nie będzie dawało się bardziej napowietrzyć, przejdź do następnego etapu.

Nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce, dodawaj masę krówkową . Mieszaj całość, aż zużyjesz cały kajmak - teraz należy dodać resztę kakao i miksować, aż masa będzie jednolita i kremowa.

Następnie masą smaruj wafle i kładź je jeden na drugim. Gdy skończy ci się masa lub wafle, połóż na górze piszingera deskę, a na niej garnek z wodą. Ciasto musi odstać tak, aż będzie zbite. Wstaw je do lodówki i podawaj delikatnie schłodzone. Smacznego.

Wafle

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: karointhekitchen.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy