Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na najlepszą kremówkę papieską
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.09.2021 02:00

Przepis na najlepszą kremówkę papieską

Przepis na najlepszą kremówkę papieską
canva/ichox

Kremówki papieskie to już symbol Wadowic i najbardziej rozpoznawalne polskie ciasto. Delikatne, kruche ciasto francuskie połączone z aksamitną masą budyniową i słodką śmietanką sprawią, że kremówki będziesz piec niemal codziennie, ponieważ błyskawicznie znikną z lodówki. Domowe kremówki pokochają wszyscy.

Kremówka papieska zawdzięcza swoją nazwę opowiadaniom Papieża Jana Pawła II, który w młodości zajadał się francuskim ciastem z budyniem z miejskiej piekarni. Ciasto zostało nazwane na jego cześć.

Ciasto francuskie jest ciastem kruchym, w którym po pieczeniu powstają charakterystyczne, cieniutkie warstwy, dzięki czemu ciasto jest niezwykle delikatne. Przygotowanie domowego ciasta francuskiego zajmuje więcej czasu, jednak jest o wiele smaczniejsze od kupionego w markecie. Gotowe ciasto zawiera również substancje konserwujące, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przepis na najlepszą kremówkę papieską

Składniki:

  • 300 g masła

  • 250 g margaryny

  • 300 g mąki pszennej

  • jajko

  • łyżka octu

  • 150 ml wody

  • 2 budynie waniliowe

  • 750 ml mleka

  • 5 łyżek cukru

  • 6 łyżek cukru pudru

  • torebka cukru wanilinowego

  • 250 g słodkiej śmietanki 30%

Jak przygotować najlepszą kremówkę papieską?

Na początku przygotuj ciasto francuskie: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj 300 g masła i dokładnie ugnieć, formując gładkie ciasto, następnie odstaw i przygotuj drugą kulkę: do miski wsyp 200 g mąki, jajko, ocet i ciepłą wodę. Dokładnie ugnieć, przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj, następnie połóż maślaną kulkę i powtórz czynność.

Rozwałkowane kulki ciasta złóż w kopertę i przełóż do zamrażalnika na 15 minut. Czynność powtórz 4 razy. Dzięki temu zabiegowi ciasto na kremówkę będzie niezwykle delikatne, maślane, ale też kruche i doskonałe w smaku.

Po mrożeniu ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj i wyłóż na blachę, następnie piecz przez 15-25 minut w temperaturze 210 stopni C.

Przygotuj krem budyniowy i śmietanę: ugotuj dwa budynie w litrze mleka z 4 łyżkami cukru, ostudź i zmiksuj je z miękkim masłem lub margaryną. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Na pierwszy blat ciasta wyłóż krem budyniowy, następnie bitą śmietanę i przykryj drugim blatem ciasta. Posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Smacznego.

Tagi: Ciasto