Ogórki czy ziemniaki? Co pierwsze dodajesz do zupy ogórkowej? Kolejność ma znaczenie
Domowa zupa ogórkowa jest idealna na chłodniejsze dni. Wywar na bazie mięsa i warzyw doskonale rozgrzewa, a ogórki kiszone dodatkowo wzmacniają odporność. Zupa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy zastosujesz kilka sprawdzonych trików.
W zupie ogórkowej kluczowa jest kolejność dodawanych składników. Na początku ugotuj aromatyczny wywar np. na udku kurczaka i warzywach rosołowych. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki i gotuj. Do miękkich ziemniaków dodaj ogórki i wodę po ogórkach dla wzmocnienia smaku. Jeśli dodasz ogórki przed ziemniakami, ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie, jak trzeba. Pozostaną twardawe i będą niesmaczne.
Do zupy ogórkowej dodaj starte ogórki, które przesmażysz wcześniej na łyżce masła. Przesmażone warzywa będą o wiele bardziej aromatyczne. Do zupy koniecznie dolej wodę po ogórkach kiszonych i dopraw całość majerankiem i koperkiem. Tak podana ogórkowa posmakuje całej rodzinie.
Zupę ogórkową zabiel odrobiną śmietany. Nigdy nie dodawaj śmietany bezpośrednio do garnka, ponieważ może zepsuć całe danie. Śmietanę wymieszaj w odrobinie zimnej wody lub w kilku łyżkach odlanej i ostudzonej zupy. Zahartowany produkt nie zwarzy się, a na powierzchni nie będą pływać grudki.
Rozgrzewająca, domowa zupa ogórkowa z ziemniakami
Składniki:
-
1 udko lub ćwiartka z kurczaka
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
2 marchewki
-
biała część pora
-
7-8 ogórków kiszonych
-
pół szklanki wody po ogórkach
-
4 ziemniaki
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
suszony majeranek
-
koperek
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
łyżka masła
Jak ugotować najsmaczniejszą zupę ogórkową?
Udko włóż do garnka. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, por, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Szumowiny zdejmij łyżką cedzakową.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z garnka. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, oprósz delikatnie majerankiem i gotuj do miękkości.
W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i podsmaż je na maśle. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj całość około 8 minut na małym ogniu. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę zahartuj w odrobinie wody, dodaj do wywaru. Całość posyp posiekanym koperkiem, smacznego.
Pomysł na szybki i rozgrzewający obiad? Zupa pomidorowa jak u babci oraz zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler . Dania posmakują całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świąteczny piernik lepszy niż z cukierni. Dorzuć do ciasta 2 składniki i przełóż słodką masą
-
Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama