Przepis na niezapomnianą zalewajkę
Zalewajka wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już w XIX wieku . Warto podkreślić, że w tamtej części Polski podstawą diety były ziemniaki. Są one również jednym ze składników zalewajki.
Zupa doczekała się nawet wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych . Trafiają na nią tylko potrawy z historią i długą tradycją. Jadły ją już nasze babcie i prababcie, teraz my możemy ją "pokazać" młodemu pokoleniu.
Pomimo nowych wciąż zmieniających się mód i przyzwyczajeń, warto pamiętać o tradycyjnych polskich potrawach i próbować "ocalić je od zapomnienia" pokazując je choćby naszym dzieciom.
Poniżej przypominamy przepis na niezapomnianą zalewajkę. Jesteśmy ciekawi, czy to właśnie z niego korzystały Wasz babcie?
Przepis na zalewajkę
Składniki:
-
2 l wody
-
1/2 l żurku
-
700 g ziemniaków
-
200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
kilka suszonych grzybów
-
2 liście laurowe
-
3 ziarenka ziela angielskiego
-
1/4 łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz do smaku
-
2 łyżki oleju
-
3-4 łyżki śmietany 18%
Sposób wykonania:
Namocz kilka suszonych grzybów. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, a czosnek i cebulę posiekaj. Podsmaż tę drugą na rozgrzanym oleju. Pokrój dobrej jakości boczek w cienkie paski lub kostkę
Włóż do wrzątku pokrojone ziemniaki, podsmażoną cebulkę, pokrojony boczek, liść laurowy, ziarna angielskiego i namoczone wcześniej grzyby. Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu. W drugim garnku wymieszaj żur ze śmietaną oraz posiekanym drobno czosnkiem .
Gdy ziemniaki będą lekko twarde, dodaj do gotującej się zupy żur. Zalewajkę dopraw do saku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut, aż do momentu, gdy ziemniaki staną się odpowiednio miękkie . Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na pyszne potrawy. Pisaliśmy m.in. o tradycyjnych szarych kluchach o raz podawaliśmy przepis na pampuchy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źrodło: wikipedia/ zajadam