Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zalety mleka w proszku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 30.04.2021 02:00

Zalety mleka w proszku

Mleko w proszku na wiele zalet
instagram.com/@born_in_the_prl

Mleko w proszku dla znacznej części smakoszy jest jednym z produktów, którzy kojarzy się bezpośrednio z czasami PRL-u. Właśnie wtedy ów produkt cieszył się największą popularnością. Warto mu się przyjrzeć trochę bliżej.

Jakie sekrety skrywa mleko w proszku?

Smakowite mleko w proszku nadal wykorzystuje się w wielu specjałach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na niebanalny deser na jego bazie. Dziś skoncentrujemy się na zaletach tego produktu spożywczego.

Mleko w proszku jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi sporo pełnowartościowego białka. Na 100 g produktu może być go nawet 25 g. Oprócz białka uwagę powinniśmy zwrócić na witaminy, fosfor oraz wapń

Nie da się ukryć, że wyżej wymienione składniki odżywcze są cenne dla naszego organizmu. Jednak mleko w proszku ma jeszcze inne zalety. O nich również powinniśmy pamiętać. Produkt cechuje się długą trwałością. 

Mleko w proszku znacznie dłużej nadaje się do spożycia od płynnego odpowiednika. Jest ono także o wiele bardziej wydajne. W związku z tym możemy sporo zaoszczędzić dzięki jego stosowaniu podczas gotowania.

Mleko w proszku ma pewne wady

Wiele produktów ma zarówno swoje plusy, jak i minusy. Mleko w proszku nie jest tutaj wyjątkiem. W produkcie znajdziemy całą masę węglowodanów. Między innymi za ich sprawą mleko w proszku jest dosyć kaloryczne.

Ciężko uwierzyć, że zaledwie 100 g mleka w proszku może mieć nawet 500 kcal. Jest to równowartość przeciętnej paczki chipsów. Taka kaloryczność sprawia, że mleko w proszku nie jest wskazane u osób, które borykają się z nadwagą.

Nie możemy zapomnieć również o tym, że mleko w proszku dostarcza utlenionej wersji cholesterolu, która nazywana jest oskysterolem. Substancja ta może przyczyniać się do chorób układu krążenia.

Mleko w proszku może także doprowadzić do zaburzenia procesów przyswajania wapnia. Tym samym negatywnie wpływa na kości i zęby. Rzecz jasna mleko w proszku jedzone od czasu do czasu nie powinno nikomu zaszkodzić. Zwłaszcza że z jego pomocą możemy przygotować między innymi kultowy blok czekoladowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Porady

Tagi: Mleko