Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku. Niezawodne proporcje i dodatki zachwycają do dziś
Domowe ogórki kiszone są świetnym dodatkiem między innymi do obiadu i sałatek. Ugotujemy z nich również niezwykle aromatyczną zupę. Ogórki kiszone przygotujemy w bardzo prosty sposób, a będą o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie.
Nie ma lepszych ogórków kiszonych od tych, które przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Sekretem idealnych kiszonek są odpowiednie ogórki i dodatki. Do ogórków kiszonych przygotowywanych na podstawie przepisu z 1895 roku dodajmy liście wiśni, porzeczki i dębu, a będą przepyszne.
Do kiszonek wykorzystajmy ogórki gruntowe małe lub średnie. Ogórki muszą być najświeższe, jędrne i soczyste. Przed każdym kiszeniem ogórki wyszorujmy i zalejmy zimną wodą, następnie odstawmy je na godzinę, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
Ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe - są bogatym źródłem witaminy C i kwasu mlekowego. Jedzenie kiszonek wzmacnia naszą odporność, a także wspiera prawidłową pracę całego układu trawiennego.
Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku
Składniki:
-
1 kg średnich ogórków kiszonych
-
1 l wody
-
2 łyżki soli niejodowanej
-
liście dębu, wiśni, porzeczki
-
korzeń chrzanu
-
kilka ziaren gorczycy
-
kilka ziaren pieprzu
-
baldachy kopru
-
ząbki czosnku
Jak zrobić ogórki kiszone?
Ogórki wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Na dno wyparzonych słoików włóż po liściu dębu, wiśni i kilka liści porzeczek . Do słowików powkładaj ogórki, dodaj kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku.
Do słoików włóż również po kilka ziaren pieprzu i gorczycy, na górę dodaj po baldachu kopru. Wodę zagotuj z solą, następnie wlej do słoików i zakręć. Słoiki przełóż do spiżarni, po tygodniu będą gotowe do jedzenia , smacznego.
Domowe ogórki kiszone smakują świetnie na kanapce, jako dodatek do sałatek, dań obiadowych i zupy ogórkowej na żeberkach . Ogórki kiszone możemy również przygotować w formie placków- tu poznasz przepis na kiszone ogórki w panierce z bułki tartej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
-
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
-
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: przepisytradycyjne.pl