Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2021 01:00

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach
canva/arfo

Zupa ogórkowa jest pysznym pomysłem na pożywny obiad, zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ jest sycąca i rozgrzewająca, a zawarta w ogórkach witamina C wzmacnia odporność. Sprawdź, jak ugotować aromatyczną zupę ogórkową na wędzonych żeberkach.

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach jest o wiele bardziej esencjonalna i smaczniejsza od zupy gotowanej na kostce rosołowej lub udku drobiowym. Zupa ma wyraźny, mięsny smak, a żeberka są tak miękkie i delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Zupa jest kwaśna, doprawiona liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, jest pyszna.

Mięso po ugotowaniu oddziel od kości lub włóż po całym żeberku na talerz, danie koniecznie solidnie oprósz koperkiem, szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. Do zupy ogórkowej zawsze wlewam wodę po kiszonych ogórkach, ponieważ jest kwaśna i znacznie podbija smak dania. Jest również bardzo zdrowa- wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na naturalną florę bakteryjną jelit.

Na żeberkach ugotujesz również wyśmienity krupnik, czyli zdrową, gęstą i pożywną zupę, idealną na obiad w chłodne dni.

Przepis na zupę ogórkową na wędzonych żeberkach

Składniki na 4-5 porcji:

  • 300 g żeberek wędzonych

  • 4 ogórki kiszone

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziemniaki

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka posiekanego koperku i szczypiorku lub pietruszki

  • szczypta majeranku

  • cebula

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • por

  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę ogórkową na wędzonych żeberkach?

Mięso umyj, włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, aby zakrywała żeberka i zagotuj. Zbierz szumowiny z mięsa, do zupy włóż posiekany por, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki i całą cebulę opaloną nad ogniem lub suchej patelni.

Ogórki kiszone

Wywar dopraw pieprzem i majerankiem i gotuj 20 minut na wolnym ogniu. W tym czasie zetrzyj ogórki kiszone na tarce z grubymi oczkami i pokrój w kostkę ziemniaki. Do zupy dodaj ziemniaki, gotuj 15 minut, następnie dodaj ogórki, wlej wodę z kiszonki i gotuj kolejne 15. Zupę oprósz posiekanym koprem, szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i od razu podawaj. Smacznego.