Smakosze.pl
Orzechowiec

canva/AnnaDudek

Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień

20 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.

Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama. Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec.

Przepis na pyszny orzechowiec

Składniki na blaty miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 kostki masła

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2 duże jaja

  • 3 łyżki płynnego miodu lub innego słodzika

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę budyniową:

  • 3 szklanki mleka

  • pół szklanki cukru

  • kostka masła

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Składniki na wierzch ciasta:

  • 250 g orzechów włoskich łuszczonych

  • 1/4 kostki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • 200 g ulubionego, kwaśny dżemu np. porzeczkowego

Przygotowanie:

Na początek wyjmujemy masło — do przepisu potrzebne będzie miękkie, w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlewamy dwie szklanki mleka i dodajemy pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego.

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wlewamy dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Budyń gotujemy, krótko i energicznie mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Odstawiamy go do przestudzenia.

Bazylia w słoikach

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowujemy orzechowy wierzch. W tym celu w rondelku umieszczamy masło, cukier i miód, a następnie podgrzewamy je przez kilka minut na niewielkim ogniu. Składniki mieszamy, aż się roztopią i połączą.

Po chwili wsypujemy rozdrobnione orzechy, uważając, by nie wrzucić do masy łupinek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy na bok. Przechodzimy do szykowania ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jaja i dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Słodzimy miodem i wsypujemy sodę oczyszczoną.

Ciasto sprawnie zagniatamy, tak aby niepotrzebnie nie ocieplać go dłońmi ciasta. Dzielimy je na dwie równe części, a jedną z nich od razu wylepiamy formę o wymiarach 24 × 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez 11 minut. Upieczony blat od razu wyjmujemy z formy, a piekarnik pozostawiamy włączony. W formie umieszczamy nowy arkusz papieru do pieczenia i umieszczamy druga porcję ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na ciasto wykładamy masę orzechową z rondelka. Drugi blat pieczemy przez 12 minut i także wyjmujemy z formy. W przestudzonej formie ponownie umieszczamy pierwszy blat. Po całej jego powierzchni rozprowadzamy dżem owocowy.

Jak tylko budyń całkowicie przestygnie, a kostka masła zmięknie, zaczynamy przygotowywanie kremu budyniowego. Do miski przekładamy miękkie masło i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy do niego całkowicie przestudzony budyń. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Gotowy krem budyniowy wykładamy na posmarowane dżemem ciasto, a następnie ostrożnie umieszczamy na nim drugi blat. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum pięć godzin. Smacznego.

Orzechy w misce

Orzechy w misce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >