Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień
Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.
Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama. Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec.
Przepis na pyszny orzechowiec
Składniki na blaty miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru
2 duże jaja
3 łyżki płynnego miodu lub innego słodzika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
pół szklanki cukru
kostka masła
2 budynie śmietankowe bez cukru
Składniki na wierzch ciasta:
250 g orzechów włoskich łuszczonych
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
Dodatkowo:
200 g ulubionego, kwaśny dżemu np. porzeczkowego
Przygotowanie:
Na początek wyjmujemy masło — do przepisu potrzebne będzie miękkie, w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlewamy dwie szklanki mleka i dodajemy pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego.
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wlewamy dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Budyń gotujemy, krótko i energicznie mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Odstawiamy go do przestudzenia.
Przygotowujemy orzechowy wierzch. W tym celu w rondelku umieszczamy masło, cukier i miód, a następnie podgrzewamy je przez kilka minut na niewielkim ogniu. Składniki mieszamy, aż się roztopią i połączą.
Po chwili wsypujemy rozdrobnione orzechy, uważając, by nie wrzucić do masy łupinek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy na bok. Przechodzimy do szykowania ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jaja i dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Słodzimy miodem i wsypujemy sodę oczyszczoną.
Ciasto sprawnie zagniatamy, tak aby niepotrzebnie nie ocieplać go dłońmi ciasta. Dzielimy je na dwie równe części, a jedną z nich od razu wylepiamy formę o wymiarach 24 × 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez 11 minut. Upieczony blat od razu wyjmujemy z formy, a piekarnik pozostawiamy włączony. W formie umieszczamy nowy arkusz papieru do pieczenia i umieszczamy druga porcję ciasta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na ciasto wykładamy masę orzechową z rondelka. Drugi blat pieczemy przez 12 minut i także wyjmujemy z formy. W przestudzonej formie ponownie umieszczamy pierwszy blat. Po całej jego powierzchni rozprowadzamy dżem owocowy.
Jak tylko budyń całkowicie przestygnie, a kostka masła zmięknie, zaczynamy przygotowywanie kremu budyniowego. Do miski przekładamy miękkie masło i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy do niego całkowicie przestudzony budyń. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Gotowy krem budyniowy wykładamy na posmarowane dżemem ciasto, a następnie ostrożnie umieszczamy na nim drugi blat. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum pięć godzin. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje