Smakosze.pl Przepisy Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień
canva/AnnaDudek

Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień

11 października 2021

Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.

Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama . Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec .

Przepis na pyszny orzechowiec

Składniki na blaty miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 kostki masła

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2 duże jaja

  • 3 łyżki płynnego miodu lub innego słodzika

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę budyniową:

  • 3 szklanki mleka

  • pół szklanki cukru

  • kostka masła

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Składniki na wierzch ciasta:

  • 250 g orzechów włoskich łuszczonych

  • 1/4 kostki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • 200 g ulubionego, kwaśny dżemu np. porzeczkowego

Przygotowanie:

Na początek wyjmujemy masło — do przepisu potrzebne będzie miękkie, w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlewamy dwie szklanki mleka i dodajemy pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego.

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wlewamy dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Budyń gotujemy, krótko i energicznie mieszając , aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Odstawiamy go do przestudzenia.

Przygotowujemy orzechowy wierzch. W tym celu w rondelku umieszczamy masło, cukier i miód , a następnie podgrzewamy je przez kilka minut na niewielkim ogniu . Składniki mieszamy, aż się roztopią i połączą.

Po chwili wsypujemy rozdrobnione orzechy, uważając, by nie wrzucić do masy łupinek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy na bok. Przechodzimy do szykowania ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jaja i dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Słodzimy miodem i wsypujemy sodę oczyszczoną.

Ciasto sprawnie zagniatamy , tak aby niepotrzebnie nie ocieplać go dłońmi ciasta. Dzielimy je na dwie równe części, a jedną z nich od razu wylepiamy formę o wymiarach 24 × 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia .

Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez 11 minut . Upieczony blat od razu wyjmujemy z formy, a piekarnik pozostawiamy włączony. W formie umieszczamy nowy arkusz papieru do pieczenia i umieszczamy druga porcję ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na ciasto wykładamy masę orzechową z rondelka. Drugi blat pieczemy przez 12 minut i także wyjmujemy z formy. W przestudzonej formie ponownie umieszczamy pierwszy blat. Po całej jego powierzchni rozprowadzamy dżem owocowy.

Jak tylko budyń całkowicie przestygnie, a kostka masła zmięknie, zaczynamy przygotowywanie kremu budyniowego. Do miski przekładamy miękkie masło i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy do niego całkowicie przestudzony budyń. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Gotowy krem budyniowy wykładamy na posmarowane dżemem ciasto , a następnie ostrożnie umieszczamy na nim drugi blat. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum pięć godzin . Smacznego.

Orzechy w misce
Orzechy w misce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy