Smakosze.pl Przepisy Przepis na orzeźwiającą surówkę z ogórka i kapusty
Canva (Yana Gayvoronskaya)

Przepis na orzeźwiającą surówkę z ogórka i kapusty

14 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

W upały między głównymi posiłkami warto podjadać zdrowe przekąski, które nieco nas orzeźwią. Do takich zdecydowanie należy surówka z ogórka i kapusty, która świetnie sprawdzi się jako zamiennik niezdrowej przekąski, a dodatkowo wspomoże nawodnienie organizmu. Wszystko za sprawą ogórka, który w 90% składa się właśnie z wody.

O tym, jakie produkty warto pić, gdy z nieba leje się żar, pisaliśmy niejednokrotnie . Wspominaliśmy też, jakich napojów lepiej unikać , gdy temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza.

Oprócz jednak odpowiedniego nawodnienia napojami, w upały warto też spożywać posiłki, które nieco nas orzeźwią . Choć surówka, którą proponujemy w tym artykule, z pewnością nie powinna zastąpić pełnowartościowego posiłku, może być traktowana jako przekąska między nimi lub jako dodatek do obiadu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Dlaczego warto jeść surówki?

Eksperci przekonują, że w ciągu dnia warto zjeść przynajmniej jedną surówkę lub sałatkę warzywną lub warzywno-owocową . Wszystko za sprawą cennych składników, które posiadają nieprzetworzone warzywa i owoce.

Surówki dostarczają organizmowi wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Dzięki nim organizm pracuje prawidłowo. Latem mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, dlatego powinniśmy z nich korzystać tzw. "pełną gębą".

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania surówki?

Aby orzeźwiająca surówka wyszła jak najbardziej smakowita, będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 ogórek

  • 0,5 kg kapusty białej lub pekińskiej

  • 1 papryczka chili

  • 3 dymki posiekane ze szczypiorkiem

  • 3 łyżki octu winnego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka chili w proszku

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 2 łyżeczki nasion sezamu czarnego

Orzeźwiająca surówka z ogórka i kapusty
Orzeźwiająca surówka z ogórka i kapusty

Źródło: Canva (Svetlina Lukienko)

Jak przygotować orzeźwiającą surówkę?

Na początek ogórka pokrój w cienkie plasterki. Kapustę poszatkuj. Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki i pokrój w poprzek. Cebulki pokrój drobno razem ze szczypiorem.

W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Wsyp do dużej miski poszatkowaną kapustę z ogórkiem i zalej je sosem. Dodaj sproszkowane chili lub oraz sezam i wszystko wymieszaj.

Surówkę podawaj posypaną szczypiorkiem. W lodówce można przechować ją do 7 dni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy