Przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Goście będą zachwyceni
Za chwilę rusza sezon grillowy. Zbierajcie więc najlepsze receptury na pieczone przysmaki. Proponujemy na przykład przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Ich tajemnicą jest marynata z czosnku, miodu i kilku aromatycznych dodatków. Zobaczycie, że nikt nie oprze się tej potrawie.
Grill od wielu lat cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. I trudno się temu dziwić, wszak jedzenie smacznych potraw na świeżym powietrzu to czysta przyjemność. Co wrzucić na ruszt? Niektórzy sięgają po standardy takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka.
Wielu zwolenników mają też skrzydełka kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze dobrze zrobi im marynata. Z czego ją przygotować? Z przypraw, ziół, czosnku, popularnych sosów. Poniżej podamy przepis na jedną z prostszych, ale bardzo smacznych marynat.
Przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka
Składniki:
-
2 kg skrzydełek kurczaka
-
4 ząbki czosnku
-
1 łyżka musztardy
-
2 łyżeczki miodu
-
2 łyżki sosu barbecue
-
2 łyżeczki octu balsamicznego
-
1 łyżka sosu sojowego
-
papryka mielona słodka i ostra
-
sól, pieprz
-
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie skrzydełek
Skrzydełka oczyść z pozostałości piór, opłucz, osącz. Pokrój je na kawałki, przecinając nożem w stawach. Najmniejsze części odrzuć, możesz je wykorzystać do ugotowania rosołu.
Skrzydełka umieść w misce, oprósz solą, pieprzem i papryką. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do skrzydełek, wymieszaj.
Do mięsa dodaj też musztardę, miód, sos barbecue, ocet, sos sojowy i olej. Całość wymieszaj dłonią, tak by skrzydełka dokładnie pokryły się marynatą. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
Skrzydełka osącz delikatnie z marynaty, kładź na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz po ok. 10 minut z każdej strony.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na grillowaną kaszankę , a także na grillowane szaszłyki z kurczakiem .
Źródło zdjęcia: canva/yuryRumovsky Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie
-
Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku
-
Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę? Nie ma prostszej metody
Źródło: przepis autorski