Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę? Nie ma prostszej metody

Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę? Nie ma prostszej metody

Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę?
canva/Slatan

Wątróbka drobiowa z patelni jest rarytasem, którego przyrządzenie wymaga pewnej uważności. Wyjątkowo chrupiące podroby uzyskamy, smażąc je dopiero po obtoczeniu w mące z dodatkiem przypraw, lecz nie soli. Dzięki temu zabiegowi specjał będzie przyjemnie kruchy z zewnątrz, a jednocześnie soczysty wewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Wątróbka drobiowa z cebulką skusi niejednego amatora podrobów. Po pysznych przepisach na delikatne ozorki w sosie chrzanowym czy kultowe cynaderki przedstawiamy wam recepturę na niezwykle chrupiący drobiowy przysmak. Z dodatkiem cebulki zrumienionej smakuje fenomenalnie. Skusicie się?

Przepis na chrupiącą wątróbkę drobiową z patelni

Składniki:

  • 750 g wątróbki drobiowej

  • 3 średnie cebule

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka majeranku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mleko do namoczenia wątróbki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Wątróbkę drobiową oczyszczamy. Umieszczamy ją w mleku i moczymy około 2 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Mąkę łączymy z papryką, majerankiem i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. W większości przygotowanej mieszanki obtaczamy odsączoną wątróbkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy podroby na niewielkim ogniu. Na chwilę przed zakończeniem smażenia, solimy ją, a następnie zdejmujemy z patelni. Do rozgrzanego naczynia dodajemy nieco tłuszczu i wrzucamy wymieszaną z pozostałą mąką cebulę.

Rumienimy ją i łączymy z wątróbką. Podajemy na ciepło z dodatkiem ziemniaków z wody lub ulubionej kaszy oraz wybraną surówką. Smacznego.

Chrupiąca z zewnątrz wątróbka drobiowa skusi każdego
Chrupiąca z zewnątrz wątróbka drobiowa skusi każdego

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram