Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę? Nie ma prostszej metody
Wątróbka drobiowa z patelni jest rarytasem, którego przyrządzenie wymaga pewnej uważności. Wyjątkowo chrupiące podroby uzyskamy, smażąc je dopiero po obtoczeniu w mące z dodatkiem przypraw, lecz nie soli. Dzięki temu zabiegowi specjał będzie przyjemnie kruchy z zewnątrz, a jednocześnie soczysty wewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Wątróbka drobiowa z cebulką skusi niejednego amatora podrobów. Po pysznych przepisach na delikatne ozorki w sosie chrzanowym czy kultowe cynaderki przedstawiamy wam recepturę na niezwykle chrupiący drobiowy przysmak. Z dodatkiem cebulki zrumienionej smakuje fenomenalnie. Skusicie się?
Przepis na chrupiącą wątróbkę drobiową z patelni
Składniki:
750 g wątróbki drobiowej
3 średnie cebule
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
mleko do namoczenia wątróbki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę drobiową oczyszczamy. Umieszczamy ją w mleku i moczymy około 2 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Mąkę łączymy z papryką, majerankiem i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. W większości przygotowanej mieszanki obtaczamy odsączoną wątróbkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy podroby na niewielkim ogniu. Na chwilę przed zakończeniem smażenia, solimy ją, a następnie zdejmujemy z patelni. Do rozgrzanego naczynia dodajemy nieco tłuszczu i wrzucamy wymieszaną z pozostałą mąką cebulę.
Rumienimy ją i łączymy z wątróbką. Podajemy na ciepło z dodatkiem ziemniaków z wody lub ulubionej kaszy oraz wybraną surówką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram