Smakosze.pl

canva/madeleinesteinbach

Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku

23 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Miód znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zebrane w spokojnej okolicy kwiaty mniszka lekarskiego doskonale nadają się do przygotowania tego produktu w domowym zaciszu. Zmieszajcie go z wodą cukrem i sokiem z cytryny, a uzyskacie bogaty w szereg witamin i mikroelementów produkt. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a korzyści ze spożywania ogromne.

Miód z mniszka lekarskiego — podobnie jak inne, naturalne produkty pracy pszczół — pomoże wesprzeć organizm w przeziębieniu i wzmocnić go w okresie zwiększonych zachorowań. Regularnie stosowany pomoże w unormowaniu problemów trawiennych i wesprze procesy oczyszczania organizmu z toksyn.

Przyrządzony w domu specjał nie tylko pozytywnie wpłynie na stan waszego zdrowia, ale też z powodzeniem zastąpi komercyjnie dostępne miody czy syrop klonowy dodawane potraw. Wybierzcie się na poszukiwanie pięknych żółtych kwiatów i wypróbujcie go koniecznie. Będziecie więcej niż zadowoleni z efektów.

Przepis na doskonały miód z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • kwiaty mniszka lekarskiego

  • woda

  • sok wyciśnięty z cytryny

  • cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

Zebrane kwiaty mlecza rozkładamy na papierze i pozostawiamy na minimum godzinę. Ma to na celu umożliwienie owadom opuszczenia roślin. Po tym czasie dokładnie oglądamy mniszki i usuwamy z nich zanieczyszczenia stałe.

Przenosimy je do garnka, zalewamy woda i doprowadzamy do wrzenia. Wywar odstawiamy na dobę. Kolejnego dnia przecedzamy płyn przez gazę. Kwiaty odciskamy i wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu, a gdy cukier się rozpuści, wlewamy sok z cytryny. Ten etap przygotowania miodu powinien trwać od 90 do 120 minut.

Jeśli zanurzona w masie drewniana łyżka będzie dokładnie oblepiona syropem, możemy go przenosić do wyparzonych słoików. Po zakręceniu ustawiamy je do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Miód z mniszka jest gotowy do stosowania.

Wskazówka: nie wylewajcie wody z gotowania kwiatów mniszka. Wywar zawiera cenne składniki i warto go wypić.

Na naszej stronie znajdziecie kilka informacji na temat wykorzystania miodu w naparach. Ten artykuł poświęcony jest kwestii dodawania miodu do ciepłych napojów . W tym natomiast znajdziecie przepis na rozgrzewającą herbatę z jego dodatkiem.

Miód z mniszka lekarskiego jest doskonały
Miód z mniszka lekarskiego jest doskonały

Źródło zdjęcia; canva/mstudeny

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie, medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >