Smakosze.pl
Szaszłyki

pixabay.com

Pomysł na grilla szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Grillowanie to, wydawać by się mogło, nieodłączny element polskiej kultury. Latem, gdy nadchodzi weekend, a słońce rozleniwia nas jak tylko może, z chęcią spotykamy się na działkach, w ogrodach i nad akwenami i grillujemy do późnego wieczora. Popularne kiełbaski i karkówkę chętnie wykorzystujemy na grilla, bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką też nie są czasochłonne, a z pewnością oryginalne!

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką – składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 świeży ananas

  • 1 duża papryka czerwona

  • sól, pieprz

undefined

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką przygotowanie

  • Mięso z kurczaka przepłukać pod letnią wodą, następnie pokroić w kostkę o wielkości około 1,5 cm

  • Pokrojone mięso włożyć do miski, następnie dodać 1 łyżkę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, tymianek, chilli i słodką paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 min, by kurczak wchłonął aromat przypraw.

  • Ananasa obrać, pokroić w plastry, a następnie w kostkę takiej samej wielkości jak kostki kurczaka. W kostkę pokroić również paprykę (możemy użyć różnych kolorów papryki, dla uzyskania jeszcze lepszego efektu wizualnego)

  • Tak przygotowane składniki nadziewać po kolei, na zmianę na patyczki do szaszłyków. 

Jeśli pogoda za oknem nie sprzyja plenerowemu grillowaniu, możesz zrobić sobie małą namiastkę tych sielskich, letnich dni, przygotowując szaszłyki w domu. Zamiast grilla, możesz upiec szaszłyki w piekarniku nagrzanym na 190 stopniu Celsjusza, przez około 18 min, do momentu upieczenia się kurczaka.

Smak szaszłyków możemy zmieniać za pomocą różnych marynat użytych do kurczaka. Warto jednak przygotować takie szaszłyki trochę wcześniej, by kurczak dobrze się zamarynował. 

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką - inna marynata

Ciekawym pomysłem na przygotowanie kurczaka jest zrobienie marynaty z oleju sezamowego, octu balsamicznego, miodu, sosu sojowego i chilli. Taka marynata sprawi, że kurczak stanie się bardziej orientalny w smaku, co świetnie komponować się będzie ze smakiem ananasa.

Marynowane warzywa do szaszłyka

Możemy również odwrócić role i zamiast mięsa, zamarynować warzywa. Nic prostszego! Wystarczy pokrojoną paprykę i cebulę (lub inne ulubione warzywa) wymieszać w misce z dodatkiem soku z 2 średniej wielkości cytryn, 6 łyżek oliwy, 4 ząbków czosnku i garści ulubionych ziół (może to być np. rozmaryn czy bazylia) oraz soli i pieprzu, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Wówczas musimy pamiętać o tym, by osobno doprawić mięso np. solą, pieprzem i słodką papryką.

Sos do szaszłyków

Nic tak nie dodaje smaku szaszłykom, jak świeży, lekki sos który stanowi idealny dodatek i sprawia, że nawet jeśli mięso przypiekło nam się za bardzo i jest nieco suche, co przecież na grillu zdarza się dość często, sos ratuje sytuacje. Do takich szaszłyków świetnie pasować będzie najprostszy sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół takich jak np. bazylia czy oregano oraz musztardy. 

Sałatka do szaszłyków z grilla

Jeśli robisz szaszłyki w domu lub zależy Ci, by na grillu poza pieczonym mięsem pojawiło się też coś zdrowego i lekkiego, przygotuj szybką sałatkę, która będzie świetnym dodatkiem do szaszłyków. Wystarczy, że umyjesz sałatę i podrzesz ją na mniejsze kawałki, pokroisz do niej pomidorki lub wrzucisz koktajlowe, dodasz sól, pieprz i oliwę i gotowe! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku, zamiast oliwy do sałaty możesz dodać również sos vinegret. 

Szaszłyki - popis kreatywności

Szaszłyki to tak wdzięczny temat, że możesz dodać do nich bardzo wiele składników, które lubisz na co dzień. Jeśli na grillu są fani mięsa, do szaszłyka możesz dodać też boczek, który nada przyjemny posmak całemu szaszłykowi. Jeśli natomiast wolicie więcej warzyw, nie ma problemu! Z grilla wszystko smakuje świetnie :)

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia

Czytaj więcej >
szarlotka ze śliwkami

Przepisy

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Czytaj więcej >
Chleb ze smalcem

Przepisy

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Czytaj więcej >

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >