Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomysł na grilla szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką
Marciszyn Iga
Marciszyn Iga 05.05.2021 02:00

Pomysł na grilla szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką

Szaszłyki
pixabay.com

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką – składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 świeży ananas

  • 1 duża papryka czerwona

  • sól, pieprz

undefined

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką przygotowanie

  • Mięso z kurczaka przepłukać pod letnią wodą, następnie pokroić w kostkę o wielkości około 1,5 cm

  • Pokrojone mięso włożyć do miski, następnie dodać 1 łyżkę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, tymianek, chilli i słodką paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 min, by kurczak wchłonął aromat przypraw.

  • Ananasa obrać, pokroić w plastry, a następnie w kostkę takiej samej wielkości jak kostki kurczaka. W kostkę pokroić również paprykę (możemy użyć różnych kolorów papryki, dla uzyskania jeszcze lepszego efektu wizualnego)

  • Tak przygotowane składniki nadziewać po kolei, na zmianę na patyczki do szaszłyków. 

Jeśli pogoda za oknem nie sprzyja plenerowemu grillowaniu, możesz zrobić sobie małą namiastkę tych sielskich, letnich dni, przygotowując szaszłyki w domu. Zamiast grilla, możesz upiec szaszłyki w piekarniku nagrzanym na 190 stopniu Celsjusza, przez około 18 min, do momentu upieczenia się kurczaka.

Smak szaszłyków możemy zmieniać za pomocą różnych marynat użytych do kurczaka. Warto jednak przygotować takie szaszłyki trochę wcześniej, by kurczak dobrze się zamarynował. 

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką - inna marynata

Ciekawym pomysłem na przygotowanie kurczaka jest zrobienie marynaty z oleju sezamowego, octu balsamicznego, miodu, sosu sojowego i chilli. Taka marynata sprawi, że kurczak stanie się bardziej orientalny w smaku, co świetnie komponować się będzie ze smakiem ananasa.

Marynowane warzywa do szaszłyka

Możemy również odwrócić role i zamiast mięsa, zamarynować warzywa. Nic prostszego! Wystarczy pokrojoną paprykę i cebulę (lub inne ulubione warzywa) wymieszać w misce z dodatkiem soku z 2 średniej wielkości cytryn, 6 łyżek oliwy, 4 ząbków czosnku i garści ulubionych ziół (może to być np. rozmaryn czy bazylia) oraz soli i pieprzu, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Wówczas musimy pamiętać o tym, by osobno doprawić mięso np. solą, pieprzem i słodką papryką.

Tagi: