Smakosze.pl Przepisy Mięciutkie i aromatyczne pierniczki alpejskie biją na głowę inne słodycze. Mamy przepis
canva/ grafvision

Mięciutkie i aromatyczne pierniczki alpejskie biją na głowę inne słodycze. Mamy przepis

27 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierniczki alpejskie są jednym z tych wypieków, bez których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Miękkie, słodkie, korzenne ciasteczka wychodzą za każdym razem. Udekorowane pierniki wyglądają rewelacyjnie na świątecznym stole i na choince.

Pierniczki alpejskie dekorowane czekoladą, lukrem, kolorowymi posypkami, czy pisakami wyglądają bardzo apetycznie i tworzą świąteczny klimat. Miękkie ciasteczka możesz również powiesić na choince, żeby dodać drzewku uroku, jednak wtedy musisz ich pilnować bo znikają błyskawicznie.

Sekretem miękkich pierniczków alpejskich jest ciasto. Masa musi być odpowiednio przygotowana, a składniki dodawane według kolejności. Ciasto przygotuj dzień przed pieczeniem. Będzie miało rzadką konsystencję, jednak zgęstnieje po 24 godzinach stania w lodówce.

Pierniczki alpejskie przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w słoiku, żeby nie stwardniały. Jeśli jednak tak się stanie, do pierników włóż dwa kawałki jabłka lub dwie skórki z chleba i odstaw na 12 -18 godzin. Po tym czasie świąteczne ciasteczka będą miękkie i delikatne.

Prosty przepis na najlepsze pierniczki alpejskie. Sekretem jest ciasto

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 1,5 szklanki cukru do wypieków

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 400 g miodu

  • 3 łyżki kakao

  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 200 ml śmietany 18% w temperaturze pokojowej

  • 3 białka

  • 8 żółtek

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • kostka masła

  • szczypta soli

Jak zrobić pierniczki alpejskie? Puszyste i miękkie pierniki będą świątecznym hitem

Mąkę przesiej z kakao. Miód rozpuść w rondlu z przyprawą do piernika i miodem. Sodę oczyszczoną wymieszaj ze śmietaną. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Do masy dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie po 1 żółtku, stale mieszając.

Pianę połącz z mąką i kakao, dodaj miód i śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 24 godziny, żeby zgęstniało.

Następnego dnia ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na placek o grubości około 4- 5 mm. Z ciasta wykrawaj świąteczne wzory. Pierniczki poukładaj na blaszce i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 10- 12 minut. Pierniki ostudź i udekoruj według uznania.

Na Boże Narodzenie przygotuj również ciastka kocie oczka z marmoladą . Pomysł na świąteczne ciasto? Makowiec bez zawijania z polewą czekoladową. Cała rodzina będzie zachwycona.

pierniczki alpejskie
canva/Nati z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy