Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kocie oczka. Świąteczne ciastka z marmoladą. Na osłodę lub choinkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2022 22:33

Kocie oczka. Świąteczne ciastka z marmoladą. Na osłodę lub choinkę

Kocie oczka. Świąteczne ciastka z marmoladą na Boże Narodzenie
canva/ Madeleine_Steinbach

Kocie oczka z marmoladą są ciastkami obowiązkowymi na święta Bożego Narodzenia. Wyglądają fantastycznie, a smakują jeszcze lepiej. Ciastka będą piękną i pyszną dekoracją świątecznego stołu lub choinki. Uwielbiają je dzieci, ale i dorośli chętnie kilka schrupią.

Nie ma nic lepszego od domowych ciastek. Na Boże Narodzenie, oprócz tradycyjnego sernika, makowca i piernika, piekę również kruche ciastka z marmoladą oraz pierniczki. Domowe wypieki zawsze są hitem podczas spotkań z najbliższymi w tym szczególnym czasie.

Świąteczne ciastka wykrawam przy pomocy foremek, najczęściej gwiazdek i serduszek. Możesz wykrawać je również niewielką filiżanką. Z przepisu wychodzi 20 ciastek. 10 zostawiam na spód, na pozostałych natomiast wykrawam kółko, serduszko lub gwiazdkę.

Spód ciastek smaruję domową marmoladą. Możesz wykorzystać również ulubioną konfiturę, najlepiej domowej roboty. Jeśli nie masz w tym roku przetworów na zimę, koniecznie wybierz taką konfiturę lub dżem, który ma jak najwięcej owoców i jak najmniej sztucznych dodatków w składzie.

Świąteczne ciastka z marmoladą. Idealne do kawy i na choinkę

Składniki na 10 ciastek:

  • 200 g mąki pszennej

  • 40 g drobnego cukru do wypieków

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 100 g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier puder

  • ulubiona marmolada lub konfitura

Jak zrobić ciastka na Boże Narodzenie?

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka, zimne masło, śmietanę i wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Nastaw piekarnik na 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Ciasto rozwałkuj na grubość około pół centymetra i wykrawaj z niego kółka lub dowolne kształty przy pomocy foremek. Z ciasta powinno wyjść 20 sztuk.

Na środku 10 ciastek wykrój nożykiem kółko, gwiazdkę lub serduszko. Ciastka włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, odstaw, żeby ostygły. Spody ciastek posmaruj marmoladą i przykryj wykrojonymi ciastkami, dociśnij. Ciastka oprósz delikatnie cukrem pudrem, smacznego.

Pomysł na świąteczne ciasteczka? Pierniczki z ciasta dojrzewającego oraz ciastka orzeszki z masą orzechową, nikt im się nie oprze.

ciasteczka
canva/ A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: