Smakosze.pl
Kocie oczka. Świąteczne ciastka z marmoladą na Boże Narodzenie

canva/ Madeleine_Steinbach

Kocie oczka. Świąteczne ciastka z marmoladą. Na osłodę lub choinkę

20 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kocie oczka z marmoladą są ciastkami obowiązkowymi na święta Bożego Narodzenia. Wyglądają fantastycznie, a smakują jeszcze lepiej. Ciastka będą piękną i pyszną dekoracją świątecznego stołu lub choinki. Uwielbiają je dzieci, ale i dorośli chętnie kilka schrupią.

Nie ma nic lepszego od domowych ciastek. Na Boże Narodzenie, oprócz tradycyjnego sernika, makowca i piernika, piekę również kruche ciastka z marmoladą oraz pierniczki. Domowe wypieki zawsze są hitem podczas spotkań z najbliższymi w tym szczególnym czasie.

buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane do obiadu. 1 jesienny dodatek zapewnia im niezwykły smak

CZYTAJ DALEJ

Świąteczne ciastka wykrawam przy pomocy foremek, najczęściej gwiazdek i serduszek. Możesz wykrawać je również niewielką filiżanką. Z przepisu wychodzi 20 ciastek. 10 zostawiam na spód, na pozostałych natomiast wykrawam kółko, serduszko lub gwiazdkę.

Spód ciastek smaruję domową marmoladą. Możesz wykorzystać również ulubioną konfiturę, najlepiej domowej roboty. Jeśli nie masz w tym roku przetworów na zimę, koniecznie wybierz taką konfiturę lub dżem, który ma jak najwięcej owoców i jak najmniej sztucznych dodatków w składzie.

Świąteczne ciastka z marmoladą. Idealne do kawy i na choinkę

Składniki na 10 ciastek:

  • 200 g mąki pszennej

  • 40 g drobnego cukru do wypieków

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 100 g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier puder

  • ulubiona marmolada lub konfitura

Jak zrobić ciastka na Boże Narodzenie?

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka, zimne masło, śmietanę i wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Nastaw piekarnik na 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Ciasto rozwałkuj na grubość około pół centymetra i wykrawaj z niego kółka lub dowolne kształty przy pomocy foremek. Z ciasta powinno wyjść 20 sztuk.

Na środku 10 ciastek wykrój nożykiem kółko, gwiazdkę lub serduszko. Ciastka włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, odstaw, żeby ostygły. Spody ciastek posmaruj marmoladą i przykryj wykrojonymi ciastkami, dociśnij. Ciastka oprósz delikatnie cukrem pudrem, smacznego.

Pomysł na świąteczne ciasteczka? Pierniczki z ciasta dojrzewającego oraz ciastka orzeszki z masą orzechową, nikt im się nie oprze.

ciasteczka

canva/ A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >